ÖB om ryska hotet: ”Kan dra i gång vilken dag som helst”

Publicerad 2023-01-10

SÄLEN. ÖB Micael Bydén hade förväntat sig fler ryska provokationer efter Natoansökan.

Men han är beredd på att läget kan ändras snabbt.

– Det kan dra i gång vilken dag som helst, säger han till Aftonbladet.

Inför beslutet om att att ansöka till Nato varnade Försvarsmakten för att den ryska aktiviteten kunde öka i närområdet.

Överbefälhavare Micael Bydén har pekat ut flera områden där Ryssland skulle kunna försöka påverka Sverige, men han är förvånad över hur få markeringar Ryssland faktiskt gjort.

– Vi sa att det fanns en risk att de markerar att de inte tycker om det här. Det behöver inte vara konventionell militär förmåga eller enheter nära gränsen, det kan också vara hård retorik, påverkansoperationer, cyberoperationer, säger han och fortsätter:

– Det finns inslag av det även om vi förväntat oss mer. Det här är något vi följer, men bara för att det inte varit i den nivå vi förväntat oss innebär det inte att vi avsäger oss möjligheten, det kan dra i gång vilken dag som helst det och det är vi beredda på. Vi utesluter inget.

ÖB Micael Bydén.

”Går inte att öka farten”

I och med anslutningen till Nato ökar kravet på det svenska försvaret. Upprustningen pågår för fullt och ÖB medger att läget är ansträngt.

– Det handlar om prioritering hela tiden. Det går inte att öka farten och hälla på fler uppgifter, det behövs balans. Vi prioriterar det som inte är valbart och behöver vara på plats, det kan bli på bekostnad av en övning eller utbildning. Men att det går hårt, det är uppenbart.

Samtidigt pågår en integrering med Nato där Sverige ska ansluta sig till det gemensamma missilförsvaret, luftpatrullera över Baltikum och även förbereda för att kunna skicka förband till de baltiska länderna.

En uppgift som ÖB välkomnar.

– De här delarna är sånt vi kan göra tidigt från den dag vi blir medlemmar. Vi har redan luftpatrullering över vårt territorium och nu kommer vi att samverka inom ”Baltic air policing”. Detsamma gäller markförband. De skulle kunna vara i Baltikum, men måste inte vara det. Vi ska komma ihåg att Natos östra flank är lång så det skulle kunna vara på andra ställen också.

”Vår största utmaning”

Hur stor utmaning är det att bygga upp ett försvar på hemmaplan samtidigt som man förbereder för att kunna stötta Natoallierade utomlands?

– Man kan ha olika perspektiv på det där. Å ena sidan har vi jobbat så nära Nato i många år med övnings- och träningsverksamhet och sedan har vi varit i skarp operation i Afghanistan. Vi känner varandra, säger han och tillägger:

– Samtidigt måste man vara ärlig, vi är en rätt liten organisation. Det finns en hög ambition, men det handlar inte bara om ekonomi och finansiering. Man lägger till integrationen i Nato, men det är samma människor som ska göra det här. Att utbilda fler tar också tid och det är vår stora utmaning. Det handlar om att rekrytera tillräckligt många och att de som är kvar i organisationen orkar över tid. Det är där utmaningen ligger.

ÖB Micael Bydén på plats i Sälen.