Vill Trelleborgarna ha ny hamninfart? Här är valets fyra lokalval

Publicerad 2022-09-11

Ska ett nytt hotell byggas, var ska hamninfarten ligga och blir det ny vindkraft eller inte?

Det är infekterade frågor som folkopinionen i tre kommuner i dag ska ta ställning till.

I vissa fall kan ja-sidan vinna – även om fler röstar ”nej”.

I dag röstar svenska folket i riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet.

Men i tre kommuner arrangeras även lokala folkomröstningar om andra frågor.

I Halmstad har diskussionen kring om det ska byggas ett nytt hotell eller inte rört upp så pass mycket känslor att det ska hållas en folkomröstning om det.

”Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall på Österskans enligt nuvarande förslag?” lyder frågan som kommunens 80 754 röstberättigade kan kan svara ”ja” eller ”nej” på i dag.

Turerna kring bygget har varit många, men den 8 mars 2021 lämnades folkinitiativet in. Över 10 000 namnunderskrifter hade då samlats in för att få till en folkomröstning om det planerade hotellbygget, enligt kommunen.

Kritikerna menar att bygget är ”för fult för stadsbilden”. Andra anser att bygget kan bidra till utveckling, enligt SVT Halland.

Händelsen är också historisk eftersom det är den första lokala folkomröstningen som hålls i Halmstad.

Hur den planerade hamninfarten till Trelleborgs hamn ska gå har blivit en infekterad fråga i kommunen.

Ska rösta om hamninfart – öst eller väst

I Trelleborg kan invånarna i dag ta ställning till om de vill att infarten till Trelleborgs hamn ska ske från öst eller väst.

Debatten har kommit att bli infekterad i kommunen och tidigare i veckan JO-anmäldes kommunen för sin informationsfilm om frågan.

Orsaken är att den anses vara partisk och vinklad till östsidans fördel, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Bakom anmälan ligger en privatperson som reagerat på att informationsfilmen på kommunens hemsida bara förmedlar fördelar när det handlar om den östliga infarten.

”Inget nämns om nackdelarna, ej heller om fördelar med en västlig infart”, skriver anmälaren enligt tidningen.

– Vi kan ju inte beskriva fördelar som inte finns, säger Charlotte Lindström, projektledare för Kuststad 2025 och den person som tidningen blir hänvisad till vid frågan om vem som är ansvarig för informationen på hemsidan.

Företaget WPD har gjort ett montage över hur vindkraftsverken på Storgrundet utanför Söderhamn kan komma att se ut ur den vinkel som man ser från ”punsch-klippan”.

Röstas om vindkraft – kan byggas även vid ett nej

I Söderhamns kommun ska invånarna rösta om etablering av vindkraft till havs i två olika omröstningar.

Frågan väcker stort intresse bland både politiker och kommunens invånare och ett flertal har redan förtidsröstat.

Folkomröstningarna om vindkraft handlar dels om kommunen ska tillåta vindkraft vid Storgrundet i Söderhamn, dels om man ska tillåta vindkraft tills havs överhuvudtaget i kommunens vattenområde.

Folkomröstningar hålls för att ta reda på vad invånarna tycker. I Söderhamn kan det dock bli vindkraft – även om folkopinionen säger nej.

Detta eftersom företaget WDP, som bygger vindkraft, redan fått tillstånd att bygga i kommunen.

– Det finns en risk att folk blir besvikna om nejsidan skulle vinna och det ändå blir vindkraft men information om det tycker jag har gått ut på ett tydligt sätt, säger John-Erik Jansson (C) som är kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, till SVT Gävleborg.