V-utspelet: Staten ska ta hela ansvaret för järnvägen

Publicerad 2023-06-30

Vänsterpartiet vill att staten övertar ansvaret för nästan alla delar av järnvägen. En statlig organisation ska leda till sänkta priser och utbyggd järnväg, enligt partiets förslag.

– Vi har ett marknadsmisslyckande, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Enligt Vänsterpartiets förslag ska organisationen, som partiet kallar Järnväg Sverige, äga och underhålla järnvägsinfrastrukturen.

Organisationen ska också sätta priser, ansvara för bokningar och ha ansvar för tågplaneringen. Även fastigheter som rör järnvägen ska in i den statliga organisationen.

– Tågplaneringen är kaosartad. Väldigt många har drabbats av att det är svårt att planera, säger Nooshi Dadgostar.

– Vi har ett marknadsmisslyckande, slår hon vidare fast.

Ambitionen är att priserna för tågresor och transporter av gods ska sänkas genom att staten tar helhetsansvaret. Målet är 20 procents lägre priser. Det ska ske genom olika effektiviseringar av omorganisationen av ansvarsfördelningen som ges till Järnväg Sverige, men skulle priserna inte sjunka i tillräcklig mån så är Vänsterpartiet också öppna för att staten går in med stöd för att sänka priserna ytterligare.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar talar på politikerveckan i Almedalen i Visby.

– Vi är beredda att skjuta till statliga medel, säger Nooshi Dadgostar.

– Det kan kosta mer att ta tåget än att flyga i dag och det är inte rimligt. Det svarar inte mot vår målsättning och klimatmålen, vi vill att fler ska ta tåget och då är det rimligt att sätta in fler tåg i stället för att bara höja priserna när efterfrågan ökar.

Tågoperatörerna, de som kör tågen, kommer däremot att få finnas kvar. Enligt V handlar det om att EU-regler förhindrar staten från att ta över det ansvaret helt och hållet.

– De kommer att finnas kvar, men i en ny verklighet, säger Nooshi Dadgostar.

I sitt utspel lägger V också in en satsning på utbyggnad av järnväg med nya stambanor. Utbyggnaden ska finansieras genom att staten tar upp lån.

– ”Att gå som tåget” ska handla om att tåget går i tid och att nära och kära kommer fram den tid man sagt.

Vänsterpartiet vill att staten tar över hela ansvaret för de svenska järnvägarna.