Moderaterna vill väcka Kristerssons passion

Ulf Kristersson vill tillbaka till sina politiska rötter och fokusera mer på socialpolitiken.

Det hoppas partiet ska göra Kristersson mer populär hos väljarna.

Därför tog det också stor plats i hans tal, som inledde politikveckan i Almedalen.

Ulf Kristersson och Moderaterna gillar inte den skugga av popularitet som Socialdemokraternas Magdalena Andersson kastar över dem. Medan Andersson verkar omåttligt populär är det betydligt färre som har förtroende för Kristersson.

En statsminister har ofta en lite otydlig politisk profil och sysslar i stället med övergripande frågor och ska kunna svara på det mesta. Det tycker inte partiet passar Kristersson och nu vill de i stället lyfta upp de socialpolitiska frågorna och ge honom en tydligare politisk profil.

Inte för att Kristersson verkar tycka särskilt illa om att vara statsminister, tvärtom har han aldrig sett mer nöjd ut. Däremot har de politiska frågorna han framförallt har pratat om de senaste åren – brott och straff, migration, hårda tag – inte varit frågor som Kristersson egentligen brinner för. Därför är det nu tillbaka till socialpolitiken. Han har tidigare varit socialborgarråd i Stockholm och socialförsäkringsminister under alliansåren.

Ulf Kristersson höll tal i Almedalen under onsdagen. Han nämnde familjeplanering som en möjlig metod för att bekämpa utanförskap.

Mycket att vinna, mycket att förlora

Men den nya socialpolitiken låter väldigt mycket som debatten låtit de senaste åren. Det handlar om hårdare tag mot familjer som inte uppfostrar sina barn och där barnen hamnar i kriminella kretsar – och insatser för de barn som pratar dålig svenska.

I sitt tal nämner han familjeplanering som en möjlig metod för att bekämpa utanförskap.

Att ge Ulf Kristersson en tydlig politisk profil är ingen dålig idé. Moderaterna har en utmaning i att fortsätta hävda sin rätt att vara det regeringsbildande partiet även inför nästa val, om de fortsätter att vara tredje störst efter Sverigedemokraterna och också baserar stora delar av sitt regerande på sverigedemokratisk politik. Moderaterna behöver en politisk profil som tydligt skiljer sig från SD och ger väljarna ett moderat alternativ i nästa val.

Lyckas Moderaterna vinna mark i de socialpolitiska frågorna lyckas de också underminera Socialdemokraterna som har ett övertag i den debatten.