Bombcyklonen orsakar julkaos i USA

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2022-12-23

Det beskrivs som en ”historisk vinterstorm”.

Som mest har en och en halv miljoner amerikaner varit utan ström och tusentals flyg är strandade.

Temperaturer ned till minus 48 grader har uppmätts i USA - och minst 28 är döda.

En bombcyklon har dragit in över USA:s östkust.

Väderfenomenet betyder att ett lågtryck sjunker extra snabbt, vilket leder till starka stormar och snabbt sjunkande temperaturer när den krockar med ett högtryck.

Landets vädermyndighet, NWS, rapporterar att temperaturer ned till 48 minusgrader har uppmätts.

Snöröjning i Des Moines, Iowa. Nu varnas för temperaturer ner mot minus 40 grader på vissa håll.

”Episk fara”

Fenomenet inträffar flera gånger om året, men den här bombcyklonen leder till ovanligt svårt väder.

– De här intensiva stormarna ger kraftig nederbörd och mycket starka vindar. Just nu drar mycket kall luft från Arktis in över USA och det iskalla vädret orsakar ytterligare komplikationer, säger Sky News väderpresentatör Kirsty McCabe.

På satellitbilder syns hur jättestormen drar fram över landet med extremkyla och våldsamma snöstormar. Enligt meteorologerna är den historiskt stor – cirka 60 % av USA:s befolkning påverkas.

New Yorks guvernör Kathy Hochul har utlöst nödläge och varnar för en ”episk fara över hela delstaten”.

– Jag kallar den för ”diskho-stormen” eftersom den slänger allt utom diskhon på oss. Vi har haft is, översvämningar, snö, iskalla temperaturer och allt som moder natur kan komma på att slänga på oss under den här helgen, sa hon under en presskonferens på fredagen.

Låga temperaturer och blixthalka kan göra vägarna farliga.

240 miljoner påverkade

Vädervarningarna sträcker sig från den amerikanska mellanvästern till östkusten och från Newfoundland i norr till Bermuda i söder.

Över 240 miljoner amerikaner – motsvarande två tredjedelar av landets befolkning – påverkas av någon slags vädervarning, skriver New York Times.

Som mest rapporterades att 1,5 miljoner var utan ström och elavbrotten sträckte sig från Texas till Maine. Under julaftons morgon började flera få tillbaka strömmen, men fortfarande är hundratusentals utan ström.

Poliskapten Kevin Chabot bär bort en kvinna som fastnat i sin bil i de våldsamma översvämningarna i Maine.

Tusentals flyg fast på marken

Över 5 000 flyg har behövt ställas in under fredagen och närmare 13 000 är försenade mitt under en av de mest intensiva resehelgerna i USA.

På flygplatsen La Guardia i New York var nästan alla flyg inställda under fredagen.

Julfirare i långa köer på Laguardia-flyplatsen i New York.

– Vi har helt slut på flyg och de inställda flygen kommer antagligen inte kunna komma iväg förrän efter jul, säger Ruby Freeman som jobbar i check-in desken på flygplatsen till New York Times.

Dessutom är det stora störningar i tågtrafiken och långa köer efter olyckor på vägarna och det förväntas bli värre i takt med att stormarna tilltar fram emot julafton.

 Ett American Airlines-plan avisas medan kraftiga stormvindar piskar under det kraftiga snöovädret vid St. Paul internationella flygplats i Minneapolis.

Dödstalen stiger

Under lördagsnatten svensk tid hade 28 personer dött till följd av stormen i flera olika delstater.

Lokala myndigheter över hela landet uppmanar till försiktighet i trafiken.

Det kraftiga snöfallet kombinerat med låga temperaturer gör att sikten nästan är noll på flera vägar kombinerat med blixthalka.

Den allvarligaste trafikolyckan har rapporterats från Ohio där 46 fordon var involverade i en seriekrock på en motorväg. Fyra personer har rapporterats döda.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag
Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag