Utrikesutskottets hemliga resa till Kiev – fick ta skydd i hotellets bunker

Morgan Johansson: ”Smällarna kom närmare och närmare”

Publicerad 2023-05-17

I hemlighet har representanter för riksdagens utrikesutskott i dagarna besökt Ukraina.

Där fick man på plats bevittna massgravarna efter massakern i Butja – och under en natt fly till skyddsrum då Ryssland missilattackerade Kiev.

– Det var omskakande, säger Morgan Johansson (S), vice ordförande i utrikesutskottet.

Under natten mot tisdag gick flyglarmen över hela Kiev efter ett ryskt luftangrepp mot den ukrainska huvudstaden.

Flera skadades i attacken där ryssland ska ha riktat minst 18 avancerade robotar och drönare mot Kiev.

Samtidigt befann sig i hemlighet sju svenska riksdagsledamöter i staden, inbjudna från Ukrainas parlament. De fick snabbt söka skydd i hotellets skyddsrum.

– Vi väcktes av beskjutningen vid tretiden, av smällar som kom närmare och närmare. Vi fick ta på oss kläder och ta oss ner i hotellets skyddsrum i källaren. Där tillbringade vi några timmar innan de avblåste faran över. Det visade sig ha varit en av de mer intensiva attackerna man sett på länge, säger tidigare justitieministern Morgan Johansson.

Skydd i bunker

Han är numera vice ordförande i utrikesutskottet, och en av de sju svenska utskottsledamöter som var med på resan där representanter för alla partier var representerade, bortsett från Miljöpartiets som fått förhinder.

– Det handlade om åtminstone sex ryska missiler man hade lyckats skjuta ner från ukrainsk sida. Det är tunga vapen och lyckas man inte skjuta ner dem åstadkommer de mycket förstörelse och död. Man var stolt över att man avvärjde det man kunde och kunnat skjuta ner missiler och drönare, säger Morgan Johansson.

Attacker mot Ukraina 16 maj.

Hur var det att uppleva ett bombanfall?

– Det var omskakande på sitt sätt. Det är ju en situation man aldrig varit med om tidigare direkt, det är ju en krigszon det faktiskt handlar om. Samtidigt gav det en djupare förståelse över vilken oerhörd press det måste vara att leva i detta där vi på nära håll fick uppleva det som ukrainare upplevt varje dag i över ett års tid. Det ständiga närvaron av hotet ifrån Ryssland och pressen det innebär att leva i ständig rädsla för att bli attackerad fick vi se en hint av under natten.

Var du rädd?

– Jag skulle inte säga att jag blev rädd, det var något man visste kunde hända och var förberedd på. Jag upplevde aldrig att vi var i någon direkt fara. Det var samma upplevelse som hundratusentals ukrainare har med jämna mellanrum.

Ann-Sofie Alm (M) valde att sova med öppen balkongdörr för att kunna höra eventuellt flyglarm. Även hon vaknade av larm och smällar.

– Jag sprang upp och började banka på alla dörrar jag kunde. Därefter tog jag mig ner i skyddsrummet. Vi fick sitta där tills faran var över. Det är klart att det var dramatiskt, men det är vardagen för ukrainarna. Ryssarna är riktigt elaka i sin krigföring och försöker matta ut ukrainarna, säger Ann-Sofie Alm.

Under onsdagsförmiddagen har den svenska delegationen precis lämnat Ukraina, dit man tagit sig med buss och tåg från Warszawa. Under onsdagseftermiddagen kommer man flyga tillbaka till Stockholm från den polska huvudstaden.

Det svenska besöket skulle hemlighållas till dess att delegaterna lämnat Ukraina.

– Syftet var dels att fördjupa kontakten ytterligare mellan riksdagen och Ukrainas parlament, men också för att diskutera vägen framåt. Från Ukraina uttryckte man stor tacksamhet för det stöd man fått från Sverige redan från första dagen av kriget, säger Morgan Johansson.

Besökte massgravar

Något som gjorde djupt intryck på de svenska delegaterna var besöket i Butja, där man såg platserna för massgravar där hundratals personer hittats döda efter att Ryssland intagit staden under någon månads tid.

– Det är och kommer vara en skamfläck i Europas historia, att Ryssland intar ett område och när de blir bortkörda upptäcker man att de kallblodigt mördat män, kvinnor och barn, som skjutits med ett skott i huvudet i rena avrättningar.

– Det var inte människor som uttryckt motstånd mot Ryssland, utan det har varit helt urskillningslöst. Det är ett barbari vi inte sett på vår kontinent på många årtionden. Vi får gå tillbaka till Balkankriget för att över huvud taget hitta något liknande, säger Morgan Johansson.

Även för Ann-Sofie Alm var besöket i Butja något som fastnat på näthinnan, i synnerhet massgraven vid Aposteln Andreas kyrka.

– Prästen visade oss hur ryssarna skjutit mot kyrkan med maskingevär bara för att de kunde. Där har de också en fotoutställning där man verkligen visar hur ryssarna behandlat människor de grävt upp. Hur kropparna har bränts, varav många barn. Det gick nästan inte att ta in, det är ren ondska.

Butja.

Under den drygt två dagar långa vistelsen diskuterades ukrainska önskemål om fortsatt hjälp, både i form av ekonomiskt som militärt stöd, men Morgan Johansson vill inte gå in på exakt vad som står högst upp på den ukrainska önskelistan.

Enligt Ann-Sofie Alm var det tydligt att Jas Gripen var ett stort önskemål.

– Ukraina var väldigt tydliga med att det vär flyg de behöver nu, stridsflyg för att kunna slå ut ryssarna. Vi har inte jättemånga Jas att skänka, men diskussionen måste upp på bordet. Jag tror att vi kan ha goda diskussioner med USA i den frågan, men det är inte upp till mig utan till regeringen, och vi måste främst se till att våra gränser är skyddade, säger Ann-Sofie Malm.

– Vi måste ge dem mer militärt stöd. Ryssarna kommer inte att ge upp, och om man vill ha fred måste ryssarna ut ur Ukraina.

Morgan Johansson hoppas nu att Sverige kan ta täten i att se till att vägen till ett ukrainska EU-medlemskap kan gå snabbt när kriget är över.

– På kort sikt handlar det om att vinna kriget och att Sverige ska bidra till detta. Men vi ska också lotsa in i Ukraina i den europeiska gemenskapen så fort som möjligt. Det blir komplicerat och svårt, men Sverige kan som ordförandeland ta täten för en plan för hur man inleder konkreta medlemsförhandlingar, säger Morgan Johansson.

Följ ämnen i artikeln