Här manifesterar de mot nazivåldet

Uppdaterad 2014-03-11 | Publicerad 2014-03-10

MALMÖ. Offren för nazistattacken hedrades vid en manifestation på Möllevångstorget under måndagskvällen. Både gamla och unga slöt upp för att visa sitt stöd.  Filmaren Fredrik Gertten var imponerad över hur snabbt unga malmöbor arrangerat olika evenemang efter attacken.  

– Vi missar något stort här. Den här generationen har en enorm kreativ kraft som vi borde ta tillvara, säger han.

Tystnad kännetecknade måndagskvällens manifestation i Malmö. Omkring tvåhundra personer samlades på Möllevångstorget för att visa sitt stöd för offren i helgens nazistattack. Många var märkbart tagna och grät öppet. Nästan alla hade med sig blommor eller en skylt med hälsning till 25-åringen som vårdas på sjukhus med allvarliga skador. På plats på torget fanns även dokumentär filmaren Fredrik Gertten. Han är imponerad av engagemanget i Malmö efter attacken och att unga malmöbor snabbt har samlats ihop sig till flera olika stödevenemang.

– Den här unga generationen är oerhört duktiga på att agera och att emotionellt ta hand om det som drabbar dem.  Vi ska beundra dem och stötta dem.  För de är något på spåren. Jag tror att det här kan vara början på något nytt. Som kan bli en väldig positiv kraft om vi stöttar dem, säger Fredrik Gertten. 

”Känns väldigt otryggt”

Under söndagens manifestation mot nazism samlades nära 2 000 personer i centrala Malmö. Dit kom också spelare och supportrar från fotbollslaget MFF. Vilket är den fotbollsklubb som den skadade 25-åringen tillhörde. Fredrik Gertten tycker att det är fantastiskt att de slöt upp för att stötta supportern.

– Hela A-laget vart på plats under gårdagens manifestation här på torget. Inte på order av någon annan utan för att de tyckte att det var viktigt.  Och i morse var A-laget nere vid väggen och fotograferade sig vid väggen som har målats till stöd för pojken.  De fotograferade sig framför en bild där man uppmanade den här pojken att kämpa. Jag menar, när hände det senast att svenska mästarna i fotboll gjorde något sådant.

Flera malmöbor uttryckte under måndagen oro och sorg efter attacken.

– Det känns väldigt otryggt att nazister har tagit sig in på våra gator här. Jag är inte rädd men samtidigt kommer jag tänka på det när jag går ut på kvällen, säger Sara Sjöberg.

Tvåbarnsmamman Pernilla gick på förmiddagen ut och tittade på väggen som supportrarna hade målat till stöd för 25-åringen. Hon var märkbart rörd och med gråten i halsen förklarade hon att hon är orolig för att något liknande ska hända hennes söner.

– Jag känner en stor sorg över att det här har hänt i vår stad. Jag är stolt Malmöit. Här ska man vara lika välkommen om man har bott här i 50 år eller om man kom igår, säger Pernilla som inte vill uppge sitt efternamn.

”Fruktansvärt”

Trots att 53-åriga Marie Sand hejar på ett helt annat fotbollslag, IFK Göteborg, hade hon åkt från Lomma för att vara med på måndagskvällens manifestation.   

– I det här läget spelar det ingen som helst roll vilket lag man tillhör. Det här är en 25-årig ung man som nu skadats allvarligt. Det är fruktansvärt, säger Marie Sand.

Hon gick själv med i demonstrationen på kvinnodagen, 8 mars, några timmar innan attacken.

– Då slog tanken mig också att det kunde bli ett attentat precis som i Kärrtorp. Det är ofattbart att det verkligen blev så, säger Marie Sand.

Hon är frustrerad över att medierna beskriver de inblandade som vänster eller höger aktivister.

– Jag stör mig jättemycket på det. Det är precis som om det här inte gäller vanligt folk.

Efter manifestationen på Möllevångstorget samlades alla blommor in som människor hade lagt på torget. Dessa kördes till Lunds universitetssjukhus där 25-åringen vårdas.  

Tipsa |
Aftonbladet