Musse: SD inspirerar mig

Publicerad 2014-07-01

Supervalåret 2014 har fått ytterligare en kändis att engagera sig politiskt.

Aftonbladet besökte kampsportaren och programledaren Musse Hasselvall när han var ute på sitt första torgmöte i Alby.

– Det känns som att vi tar demokratin för given nu för tiden, säger han.

Alby centrum en mulen måndag i slutet av juni: Torghandlarna fyller på sina fruktlådor efter den första morgonrusningen. Mammor och pappor promenerar hand i hand tillsammans med sina barn mot tunnelbanan.

På trappan upp till en liten amfiteater sitter sex ungdomar – tillsammans med kampsportaren och programledaren Musse Hasselvall, 42.

– Dörrarna är öppna för oss. Vi kan göra vad vi vill, det handlar bara om att sätta i gång och förändra, säger Sara Nadif, 17.

– Socialdemokraterna har varit i majoritet här ute väldigt länge, men ingenting händer. Det behövs inte att alla blir politiskt aktiva, det räcker att vi inser att vi har makt att påverka, fortsätter Shafik Mowanga, 21.

Letar efter ett parti

Musse Hasselvall vänder sig om mellan ungdomarna allt eftersom. Enligt honom själv är han inte här för att pådyvla dem någon politisk agenda – även om det är Miljöpartiet i Botkyrka som styrt upp mötet.

I dag handlar det om att lyssna.

– Jag har blivit väldigt inspirerad av Sverigedemokraterna faktiskt. Det visar ju att demokratin fungerar. Röstar man på något får man något att säga till om, säger han.

Efter EU-valet den 25 maj skrev Musse Hasselvall en uppmärksammad debattartikel på SVT Opinion där han bestämde sig för att bli politiker. Sedan dess har han hunnit träffa alla åtta riksdagspartier utom Moderaterna i jakten på en ny roll.

– Det känns som att vi har tagit demokratin för given nu för tiden. Men sen är det också en fråga om mina egna skuldkänslor. Jag har jobbat mycket med tv och reklam tidigare, för djävulen helt enkelt. Nu vill jag ge tillbaka något.

Varit på intervju hos Vänsterpartiet

Kanske som riksdagsledamot, kanske som valarbetare ute på gator och torg. Han har inte bestämt sig för vilket parti det blir än.

Men han har varit på en intervju för ett arbete hos Vänsterpartiet, avslöjar han.

– Det handlar om att se var man kan placera sitt engagemang och var man kan få mest nytta av det. I tidigare val har jag röstat på Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I EU-valet röstade jag på Fi.

Det är ett annorlunda politiskt möte som sker på torget. Inga högtalare eller mikrofoner. Bara en lågmäld diskussion om vad demokrati och representation egentligen innebär.

– Musse kommer hit och frågar oss vad vi tycker, vad vi anser är viktigt. Han sitter och pratar med oss, jag tycker att det är grymt, säger Sara Nadif.

Punkterar stämningen

Plötsligt kommer en ung kille i huvtröja – som inte vill säga sitt namn – fram och höjer tempot på diskussionen:

– Vad kan jag få i Sverige? Jag kan få den bästa utbildningen i världen här, men jag kan inte få något jobb på grund av mitt ursprung. Det kommer inte att bli någon skillnad här om man inte river ner allt och bygger upp det igen.

– Det är just därför du borde gå och rösta. Det sitter ju nazister i Europaparlamenetet nu, kontrar Musse Hasselvall.

Killen skruvar på sig. Letar efter orden.

En stund senare tar killen en selfie med Musse. De kramar om varandra innan de skiljs åt.

– Min bästa grej är nog egentligen att vara ute och snacka med folk. Privat umgås jag med både rasister, homofober och mansgrisar. Då får man hålla på och tjata om de här frågorna hela tiden, säger Musse Hasselvall.