Sydsudaneser kräver: Ställ Lundin inför rätta

Uppdaterad 2016-11-28 | Publicerad 2016-10-22

Lundin Petroleums vd och ordförande ska förhöras av åklagare, och enligt DI troligen delges misstanke om folkrättsbrott i Sudan.

– De tusentals människor som dött kan aldrig kompenseras. Men vi som lever vill att Lundin ska betala, säger pastor James Ninrew som företräder en grupp av runt 40 personer som beskriver sig som offer för Lundins verksamhet.

I går avslöjade Di.se att Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter ska förhöras av åklagare i den pågående förundersökningen om folkrättsbrott. De kommer enligt Dagens industri troligen delges misstanke om brott.

Lundin: "Positivt"

Bolaget misstänks för att mellan 1997-2003 ha begått folkrättsbrott, genom att aktivt ha bidragit till ökade spänningar i Sudans inbördeskrig, så att omkring 12 000 personer ska ha dödats och 160 000 personer tvingats på flykt från "block 5A", området i Sydsudan där bolaget, som då hette Lundin Oil, bedrev oljeverksamhet.

Bolaget bekräftar för Aftonbladet att Lundin och Schneiter ska förhöras av åklagare innan årsskiftet.

– Det stämmer och vi ser det som väldigt positivt. Det är en förundersökning som är inne på sitt sjunde år och vi är glada att vi äntligen får möjlighet att ge vår bild. Vi är övertygade om att ingen representant från Lundin har begått några felaktigheter i Sudan, säger Robert Eriksson på Lundin Petroleums pressavdelning.

"Omöjligt kompensera de döda"

Pastor James Ninrew företräder sedan början av året en grupp på omkring 40 personer som beskriver sig som offer för Lundinbolaget.

Gruppen har nu skrivit ett öppet brev till Lundin Petroleum och dess aktieägare, i vilket man kräver rättvisa.

Ninrew bor i Sydsudan men befinner sig, när Aftonbladet når honom, i Uganda.

Han är glad över nyheten att två av bolagstopparna ska förhöras.

– Det är ett bra tecken. Vi lider fortfarande, och även om det är praktiskt omöjligt att kompensera alla dem som dött, tvingats fly eller lämna hus och boskap, och hoppas vi att Lundin ska få betala och be om ursäkt, säger han och fortsätter:

– Värst av allt är att Lundin förnekar allt. Det finns ingen ursäkt för Lundin. De kan inte säga att det inte visste något som hela världen kunde se: att de betalade regeringen så att dödandet och förföljelserna ökade i block 5A (området Lundin Petroleum opererade i, reds. anm). Och att de till och med stod för transporterna åt säkerhetsmilisen på området.

"Respektera mänskligt liv"

Enligt Ninrew skulle en fällande dom mot Lundin Petroleum ha stort symboliskt värde.

– En dom skulle kunna fungera som en läxa för andra bolag i framtiden. Att de kanske skulle tvingas respektera mänsklig värdighet och mänskligt liv.

Holländaren Egbert Wesselink företräder organisationen Pax, som tidigare ledde European Coalition on Oil in Sudan, ECOS. Deras rapport "Unpaid dept" från 2010 utgjorde grunden till att internationella åklagarkammaren i Stockholm startade förundersökning mot Lundin Petroleum.

Bolaget beräknas enligt rapporten behöva betala böter på omkring 2,7 miljarder kronor för att kompensera offren.

– Man måste vara blind för att inte se att Lundin fört med sig krig och fattigdom till Sydsudan, säger Wesselink.

Robert Eriksson vid Lundin Petroleum vill inte kommentera uppropet från gruppen i Sydsudan.

– Vi vill inte förekomma den pågående förundersökningen. Vi är övertygade om att vi var en positiv kraft i Sudan och att åklagarens utredning kommer att visa att vi inte begick några fel.

Aftonbladet har sökt tidigare utrikesminister Carl Bildt (M), som under en del av den aktuella perioden satt i Lundins styrelse.