Brotten som diplomaterna kommit undan med

Publicerad 2016-07-13

Våldsmän, fartdårar och sjöfyllerister. Samtliga diplomater.

Totalt nio brottsutredningar lades ner förra året med hänvisning till att de misstänkta gärningsmännen hade diplomatisk immunitet, enligt uppgifter som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Vid en av de allvarligaste händelserna attackerades en man utanför Ryska huset på Lidingö – med sparkar och slag mot huvudet.

Mannen misstänks ha blivit bunden med ett hopprep och sedan misshandlad med sparkar och slag mot huvud och kropp, när han låg på marken. Det skedde vid Ryska handelsdelegationen på Lidingö i februari 2015. Innan misshandeln hade mannen vandaliserat flera bilar utanför byggnaden. Han ska även ha krossat fönster på fastigheten och tagit sig in.

Personer i lokalen misstänks då ha fört ut honom ur byggnaden och angripit honom.

Polisen avskrev ärendet.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Den person som skulle kunna misstänkas för brottet har diplomatisk immunitet”, löd motiveringen.

Mannen – som fick svullnader, sår och en bruten näsa till följd av den hårdhänta behandlingen – nekades efteråt även brottsskadeersättning.

Vägrade samarbeta

I Brottsoffermyndighetens beslut står "Du har i och för sig utsatts för ett brott som kan ge rätt till brottsskadeersättning" men "Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har du i samband med brottet uppträtt på ett sådant sätt att du utsatt dig för en ökad risk att skadas. Brottsskadeersättningen ska därför jämkas. Enligt myndighetens praxis jämkas ersättningen till noll".

Den ryska ambassaden vägrade under utredningen att samarbeta med polisen genom att inte lämna ut film från övervakningskameror.

Körde 160 kilometer i timmen

Totalt lades nio brottsutredningar i Sverige ner förra året med hänvisning till att de misstänkta gärningsmännen hade diplomatisk immunitet, enligt uppgifter som Nyhetsbyrån Siren begärt ut från Utrikesdepartementet.

Bland brotten finns en rödljuskörning, en smitning och en man som körde i bussfilen på en gata i centrala Stockholm samt flera fortkörningar – exempelvis 160 kilometer i timmen på en 90-väg.

En man vansinneskörde förbi avspärrningarna under Stockholm marathon förra året, bland annat upp på en cykelbana. I passagerarsätet satt hans åttaårige son. När polisen fick stopp på bilen uppvisade mannen "dålig attityd mot patrullen genom att ifrågasätta varför vi stoppade honom", enligt polisernas rapport.

Körde båt full

I en annan händelse körde en diplomat full och alldeles för fort i en ribbåt förbi Waldemarsudde i Stockholm.

Personerna har i samtliga fall hänvisat till sin diplomatiska immunitet. När detta bekräftats har förundersökningarna lagts ner.

De nio brotten har begåtts i kommunerna Stockholm, Lidingö, Sundsvall och Nacka.

Får inte straffas

Enligt Wienkonventionen får diplomater inte frihetsberövas eller straffas i det mottagande landet.

– En diplomat som begår ett brott på stationeringsorten är dock inte undantagen den sändande statens domsrätt och riskerar således att lagföras i sitt hemland. Den sändande staten kan också häva den utsända personens immunitet, säger Ola Pihlblad, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Varför finns diplomatisk immunitet?

– Den diplomatiska immuniteten är inte ett personligt nöje utan handlar om att trygga ett effektivt fullgörande som åvilar ambassaden och de diplomatiska företrädarna för en stat. För att kunna utöva sitt uppdrag är det viktigt att de diplomatiska företrädarna skyddas från påtryckningar från mottagande stat, säger Ola Pihlblad och fortsätter:

– Att det finns regler för att skydda utsänd personal är också av betydelse när två stater genomgår perioder av försämrade bilaterala relationer eller till och med befinner sig i konflikt med varandra.

Följ ämnen i artikeln