Regeringen vill bugga och drogtesta barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Men förslaget stöter på hård kritik

Nu vill regeringen komma till rätta med problemet med unga kriminella.

Drogtest och telefonavlyssning föreslås som åtgärder.

Men metoderna får kritik av bland annat vänsterpartiet.

– Det är kränkande. Barn ska överlämnas till sociala myndigheter, inte till rättsväsendet, säger Alice Åström som är vänsterpartiets talesman i rättsfrågor till tidningen Metro.

Även barn kan begå brott. Men när barn under 15 år begår brott begränsas polisens möjligheter, eftersom personerna då inte är straffmyndiga.

Tidiga insatser

I dag kan polisen exempelvis inte tvinga ett barn till ett drogtest, vilket gör det svårt att utreda misstänka narkotikabrott.

Det vill regeringen ändra på. I sina direktiv till utredaren som ska ta fram ett lagförslag, öppnar regeringen därför för möjligheten att låta polisen få drogtesta barn.

– Syftet är att tidigare komma in med insatser, säger Hillevi Engström (m) som är gruppledare i justitieutskottet till Metro.

DNA-prover och buggning

Syftet är att fler allvarliga brott av unga ska utredas, särskilt när det gäller vålds- och narkotikabrott. Utredaren ska därför också undersöka om polisen ska få genomföra hemlig telefonavlyssning, teleövervakning och kameraövervakning vid utredningar mot misstänkta personer under 15 år. I dag är det inte tillåtet.

Även DNA-prover utan målsmans medgivande kan bli aktuellt, enligt Metro.

Utredningen ska vara klar senast den 30 november nästa år.

Läs direktivet om unga lagöverträdare
här: