Coronaviruset

Region för region – då drar jättefasen igång där du bor

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Många väntar nu spänt på att fas 4 – massvaccineringsfasen – ska dra igång.

Så här resonerar regionerna om när de olika åldrarna i jättegruppen ska vaccineras.

Fram till den 4 maj hade totalt 3 451 239 doser vaccin mot covid-19 getts i Sverige.

Många i jättegruppen fas 4 – den största och sista fasen – väntar nu spänt på att just deras region ska öppna bokningen för vaccination.

Då inleds jättefasen

Aftonbladet har kontaktat samtliga vaccinsamordnare och frågat när fas 4 ska inledas i regionen, och när de olika åldersgrupperna i fas 4 kan erbjudas vaccin.


BLEKINGE

Fredag 14 maj öppnar bokningen för personer i fas 4, 50–59 år. När bokning för övriga åldersgrupper öppnas är ännu inte klart

DALARNA

Vaccinerar just nu i fas 3, men beräknar att börja med fas 4 i början av juni. De äldsta, 50–59 år, blir först ut och därefter fylls det på.

GOTLAND

Har inte inlett fas 4. När det blir beror på vaccinleveranserna och vaccinationsvilja i fas 3. Om vaccinationsviljan i fas 3 är fortsatt hög kommer man inte att kunna öppna upp för fas 4 förrän i juni. Mot bakgrund av det är det svårt att svara på när olika grupper i fas 4 kan boka in sig.

På Gotland är det oklart när personer i fas 4 kommer att få sitt vaccin. Här är det kö till systembolaget i Hemse.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÄVLEBORG

Inleder vaccinering för fas 4 i dag, torsdag, och börjar med den äldsta åldersgruppen
Vaccinationsbokningen är även öppen för personer 18–39 år i riskgrupp, samt 55–59 år i övrig befolkning. Därmed kan samtliga invånare i riskgrupp boka vaccination.

HALLAND

Planen har varit att komma igång med fas 4 vecka 24, men det blir troligen tidigare.

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Vaccinerar i fas 3 och öppnar för medicinska riskgrupper denna vecka. I den gruppen ingår cirka 10 000 personer. Enligt beräkningar kan fas 4 inledas kring månadsskiftet maj/juni. Eventuell åldersuppdelning är ej beslutad, men det är inte osannolikt att man öppnar för hela gruppen på en gång.

JÖNKÖPING

Har gått in i fas 4, men grupperna i fas 1-3 är fortsatt prioriterade. I mån av tider kan 55-59-åringar bokas in. I fas 4 sker vaccinationen i fallande åldersordning, och takten beror på vaccintillgången. Preliminärt kommer inte någon yngre åldersgrupp i fas 4 kunna börja vaccinera sig förrän runt slutet av maj, då det framöver kommer leveranser avsedda för dos 2.

KALMAR

Inledde fas 4 i måndags för åldersintervallet 50–59 år. Räknar med att den gruppen kommer att vaccineras under flera veckor men osäkert att säga exakt slutdatum. Relaterat till tillgång på vaccin och vaccinationsviljan.

I Kalmar kör en färstjänstbuss covid-19-patienter i Kalmar Länstrafiks regi.

Foto: SUVAD MRKONJIC / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB

KRONOBERG

Kommer att starta fas 4 med åldersgruppen 50–59 år i slutet på maj/början på juni beroende på vaccintillförsel. Det är ännu inte helt klart vilka veckor de olika ålderskategorierna startar, men en trolig planering kan vara med två veckors intervaller, med reservation för att vissa åldersgrupper är ganska stora, vilket gör att det kan ta längre tid.

NORRBOTTEN

Har inte inlett fas 4 ännu men beräknar göra det inom en till två veckor. Då kommer man att bjuda in i åldersgrupper om 10 år med början av de äldsta. Takten för nästkommande grupper styrs av vaccintillgången.

SKÅNE

Fas 4 inleds 17 maj och man börjar då med gruppen 50–59 år.

STOCKHOLM

Fas 4 inleddes på onsdagen med möjlighet för 55–59-åringar att boka. Till en början kommer regionen att ha en åldersindelning om femårsintervall och kommer släppa nya tider successivt.

Appen Alltid öppet kraschade när vaccineringen för fas 4 öppnade på onsdagen.

Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

SÖRMLAND

Öppnar tidsbokningen för första gruppen, 50–59 år, den 11 maj, och därefter för nya åldersgrupper så snabbt man kan och vaccintillgången tillåter.

UPPSALA

De första kallelserna till personer i fas 4, i gruppen 55–59 år, skickas ut i slutet av denna veckan, och de första vaccinationerna i gruppen genomförs vecka 21, sista veckan i maj. Utöver detta ingen bestämd tidsplan för de följande åldersgrupperna. Det beror på vaccintillgång och vaccinationstäckning.

VÄRMLAND

Fas 4 inleddes den 3 maj med åldersgruppen 55–59 år. Därefter öppnar tidsbokningen preliminärt för 50–54 år vecka 20 och för 45–49 år vecka 23. För 18–44 år kommer en tidsplan inom kort.

VÄSTERBOTTEN

Har ej återkommit.

Fram till den 4 maj hade totalt 3 451 239 doser vaccin mot covid-19 getts i Sverige.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

VÄSTERNORRLAND

Kommer troligtvis öppna för fas 4 i juni, och då öppna i olika åldersgrupper med de äldsta först. Regionen ser att efterfrågan på vaccinationstider har blivit lite oförutsägbar när man går ner i åldrarna, så åldersspannet kommer anpassas så att man blir av med alla doser.

VÄSTMANLAND

Fas 4 kommer inledas under maj månad och då troligtvis släppas på om 5-årsgrupper i taget.

ÖREBRO

Planerar att inleda fas 4 andra halvan av maj. Tanken är att det ska ske med femårsintervaller med start 55–59 år.

ÖSTERGÖTLAND

Enligt planering startar fas 4 preliminärt i slutet av maj, men kan eventuellt starta tidigare, men det beror på vaccintillgången.

VÄSTRA GÖTALAND

Vaccineringen från 55 år har inletts på vissa ställen och bokningen för 50–59 år öppnar vecka 20. När övriga ålderskategorier släpps på är inte bestämt.

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Förvirringen kring andra dosen: Går inte att boka

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin