Ingen snöchans på jul för Malmöborna

Publicerad 2020-12-22

Snöfall på Universitetsbron i Malmö i januari 2017.

Det blir ingen vit jul för Malmöborna – i år heller. Istället blir det molnigt och omkring fyra grader.

Men trösten kanske kommer på juldagen – då åtminstone solen kan spricka fram.

– På juldagen kan man njuta istället, då ser det ut att bli desto finare väder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Julveckan inleds med grått väder.

– Om man ska ut på tisdagen bör man ha med sig paraply. För det är regn under morgonen åtminstone, sen är det ganska milt, uppemot en 7-8 plusgrader. Det kommer inte direkt kännas som julväder. Det blir lite småblåsigt med en västlig, tidvis frisk, vind, säger Mikael Sjöstrand.

Till onsdagen fortsätter det vara ganska milt, men det blir någon grad kallare, omkring 6 grader.

– Det kan vara någon solglimt åtminstone under dagen även om det mestadels är molnigt.

– Under julafton så ser inte Skåne och specifikt Malmö riktigt ut att få lika kallt och soligt som många andra delar av landet, tyvärr. Det är ett lågtryck som rör sig över Tyskland vilket gör att det är ganska mycket moln som når upp över Skåne även under julafton. Det kommer då vara ganska molnigt på julaftonsmorgonen och 3 till 4 plusgrader.

Men att det blir plusgrader och utebliven snö på julafton i Skåne hör inte till ovanligheter. I Lund exempelvis har temperaturerna legat helt under nollstrecket på bara fyra julaftnar sedan 1990, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Julafton blir istället molnig med några regnskurar. Det kanske spricka upp någon kortare stund mitt på dagen, och det är inte heller omöjligt att det blir något lätt regnstänk, berättar Mikael Sjöstrand.

– Men det kanske inte gör så mycket, eftersom de flesta är väl inne för det mesta på julafton just, men på juldagen kan man njuta istället, då ser det ut att bli desto finare väder. Det är kallare luft som når in under natten till juldagen och det kommer troligen att vara klart och soligt hela dagen.

Nordliga vindar gör att den kallare luften kommer ner, och under dagen är det nog omkring noll grader. Lite vinterkänsla under juldagen helt enkelt för Skåne.

– Men sen kommer den mildare luften. Regn och blåsigt och återigen 6 plusgrader ungefär, sen blåsigt och regnigt även under söndagen där. 

Följ ämnen i artikeln