Varnar: Vanliga livsmedel kan ge dig andnöd

Av: Sophie Stigfur, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Än syns inget stopp för den växande vegetariska trenden.

Men ett allt mer populärt inslag i grönsaksdisken kan bli livsfarligt.

Det menar Livsmedelsverket, som nu uppdaterat sina rekommendationer kring vad vi bör smaska i oss.

Omkring 2 500 växter, däribland bittermandel, kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals.

Äts de i för höga doser kan de leda till kramper, kräkningar och illamående.

– Får man i sig för mycket vätecyanid kan andnöden vara livshotande, säger Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Myndigheten har nu uppdaterat sina riktlinjer för vad och hur mycket vi bör äta av olika råvaror. Med de nya råden vill Livsmedelsverket undvika att folk förgiftas när allt fler väljer bort animaliska produkter.

– Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Bjerselius.

Illröd triangel

Ett allt vanligare inslag i svenska butiker är roten kassava, vanlig i tropiska länder. Men Livsmedelsverket sätter en illröd varningstriangel på produkten och avråder helt från att äta den i rå form.

– I Sverige har vi inte en tradition av att äta kassava. Det är främst i andra delar av världen som kassava används i matlagningen, och i de länderna känner man till riskerna. Det går bra att äta kassava efter tillagning, men det är viktigt att vara noggrann och följa anvisningarna. Kassava kan innehålla höga halter av cyanogena glykosider, säger Bjerselius.

Kassava får en illröd varningstriangel från Livsmedelsverket.
Foto: Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Kassava får en illröd varningstriangel från Livsmedelsverket.

Från rött till grönt för populärt frö

Svenskar behöver dock inte längre lägga band på sig i samma utsträckning som förr när det kommer till konsumtion av linfrön.

Till skillnad från tidigare får krossade och malda linfrön nu godkänt bland vuxna – om de tillagas.

– En del av vätecyaniden dunstar om man tillreder dem i vätska och hettar upp dem. Samma sak gäller även för andra livsmedel med cyanogena glykosider, säger Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hela linfrön får, som tidigare, tummen upp. Vuxna ska dock inte äta mer än två matskedar om dagen, och barn ska endast äta dem tillsammans med andra produkter som bröd eller gröt.

Foto: Helena Landstedt/TT
Krossade linfrön går nu bra att äta, om de hettas upp i vätska. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE