Elev ringde första larmsamtalet om dubbelmordet

Trodde det var en filminspelning

Uppdaterad 2022-07-08 | Publicerad 2022-07-07

En lärare blev ögonvittne till dubbelmordet på gymnasieskolan Malmö latinskolan. Chockad gömde hon och en elev sig i ett klassrum.

Därifrån larmade de 112:

”Det måste komma polis hit omgående, fort som fan, vi är rädda för det är ett överfall. ”

En 18-årig elev har åtalats för att ha mördat två kvinnliga lärare på gymnasieskolan Malmö latin i Malmö.

Klockan 17.12 på måndagseftermiddagen den 21 mars kom första larmsamtalet inifrån skolan. Det är en elev som larmar sedan hon förstått att något allvarligt har hänt. Så här börjar samtalet.

”Hej, vi är på Malmö latinskola. Vi vet inte vad som hände men det måste komma polis hit omgående, fort som fan, vi är rädda för det är ett överfall. Fort som fan. Tredje våningen i huvudbyggnaden. Gamla bygget. Fort som fan.”

Under samtalet gömmer sig eleven och en lärare i ett klassrum cirka 10 meter ifrån brottsplatsen.

Läraren har bevittnat delar av attacken och är chockad. Hon öppnade dörren till klassrummet efter att ha hört tumult. Scenen som utspelar sig framför henne är så overklig att hon först tror att det handlar om en filminspelning. Men snart förstår hon att det är på riktigt. Då stänger hon snabbt dörren. Kort efter hörs ett hemskt skrik och en kvinnoröst ropar på hjälp och att någon ska ringa polisen. Sedan blir det tyst.

Inne i klassrummet försöker eleven stötta läraren som sett överfallet samtidigt som hon ringer 112. Larmoperatören säger till dem att låsa och stanna kvar inne på rummet. Polis är på väg.

Under samtalet framkommer det också att läraren redan samma dag slagit larm om gärningsmannen. Hon kände inte igen honom under attacken – då han bar mask. Men anar nu att det kan vara han.

”Han har pratat med mig innan idag. Och jag har pratat med cheferna – för jag tyckte han agerade mycket konstigt.”

Skolmördarens egna ord – därför attackerade han lärarna

18-åringen greps av polis cirka 10 minuter efter första larmsamtalet.

”Jag har mördat två personer”

Fyra minuter efter elevens larmsamtal ringer även 18-åringen 112 och berättar vad han har gjort:

Jag har mördat två personer.

SOS-operatör: – Vad säger du?

– Jag har mördat två personer. Jag är på Malmö latinskola.

Efter det berättar 18-åringen att han sitter på en av toaletterna och att han har lagt ifrån sig vapnen. Nu väntar han bara på att polisen ska komma och hämta honom.

”Jag vill att ni kommer och hämtar mig. Jag vill att ni kommer hit och arresterar mig”

”Var som en robot”

Den första polispatrullen är på plats snabbt. Enligt polisens händelserapport handlar det om fem minuter efter första larmet.

Fem minuter senare har 18-åringens gripits. Han kommer själv ut från toaletten på tredje våningen och gör inte motstånd. Polisen lägger direkt ned honom på golvet.

Efteråt har de ingripande poliserna berättat om en kyla hos gärningsmannen. Han visade inga känslor och var helt tom i blicken. Så här säger en av poliserna:

” XX var som en robot. XX var som en död människa, som någon som stridit i krig och förlorat empatin”.

Två kvinnliga lärare i 50-åldern dödades under attacken. 18-åringen har erkänt att han attackerat kvinnorna med yxa och kniv. Både åklagare och försvarare menar att han lämnat en detaljerad bild av vad som hänt. Rättegången inleds i Malmö tingsrätt den 20 juli. Aftonbladet finns på plats och rapporterar från förhandlingarna.

Enligt de ingripande poliserna visade gärningsmannen inga känslor efter attacken.