Omstridd dansk demonstrerar i Stockholm

Publicerad 2021-12-11

När Rasmus Paludan demonstrerade med sitt högerextrema parti i Skärholmen under lördagen brändes en koran.

På grund av det har polisen upprättat en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

I kväll har de tillstånd för att demonstrera i Salem, och kommunen skriver på sin hemsida att de beklagar att de "kan bli arena för denna typ av händelser".

Rasmus Paludans högerextrema parti Stram Kurs har ansökt om att demonstrera mot islam i Stockholm på lördagen.

Den första demonstrationen hölls i Skärholmen på förmiddagen och enligt polisen var det inledningsvis endast en ”handfull” personer på plats.

Men senare på dagen meddelade polisen att man upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Det som hände var att man eldade koranen, och man har uttalat vissa tillmälen och ord som det finns anledning att anta att det skulle klassas som hets mot folkgrupp, säger Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Ingen är ännu delgiven misstanke för brottet.

Området i Skärholmen att övervakades med drönare och flera polisresurser stod redo ifall situationen skulle urarta.

– Två personer avlägsnades också från platsen.

Rasmus Paludans högerextrema parti Stram Kurs har ansökt om att demonstrera mot islam i Stockholm på lördagen.

Kommunen varnar: Kan skapa oro

Senare på lördagseftermiddagen planerar Stram Kurs att hålla ytterligare demonstration i Salem, i södra Stockholm. Även där kommer polisen ta höjd och vara på plats med extra resurser.

– Vi har många allmänna sammankomster i Stockholm och är vana vid att hantera den här typen av händelser. Vi jobbar på olika sätt med det här, säger Anna Westberg.

På sin hemsida beklagar Salem att kommunen kan bli ”en arena för denna typ av händelser”, och varnar för att denna typ av sammankomster kan leda till oro och begränsningar för kommunens invånare.

”Vi vill uttrycka vår frustration över att Salem kan bli arena för denna typ av händelser. Vi ser det som kommunens skyldighet att delge kommuninvånarna information om att demonstrationen sannolikt kommer att äga rum”, skriver kommunen på sin hemsida.

Under början av 2000-talet förknippades Salem ofta med oroligheter. Högerextrema grupper uppmärksammade årligen knivmordet på en 17-årig pojke, vilket ledde till motdemonstrationer och sammandrabbningar.

Om demonstrationen i eftermiddag blir av kommer polisen ha extra resurser på plats och kommunen kommer uppdatera om läget löpande, står det också på kommunens hemsida.

Personer från det danska högerextrema partiet Stram kurs demonstrerar med koranen på Stortorget i Malmö, augusti 2020.

Demonstrerat tidigare – resulterat i upplopp

Rasmus Paludan har vid ett flertal tillfällen ansökt om att bränna Koranen i Sverige.

I augusti 2020 planerade Rasmus Paludan en Koranbränning under en demonstration i Rosengård i Malmö. Demonstrationen ledde till våldsamma upplopp och ett flertal personer ur partiet misstänktes för hets mot folkgrupp. Med anledning av det beslutades det om att Paludan skulle få två års inreseförbud till Sverige.