Aung San Suu Kyi ”undvek” att tala om våldtäkter

Publicerad 2017-12-27

Vittnesmålen om den burmesiska militärens massvåldtäkter mot kvinnor och barn är oräkneliga.

FN:s sändebud försökte ta upp frågan under ett möte med fredspristagaren Aung San Suu Kyi – men fick kalla handen.

Det framgår av ett dokument som läckt till tidningen The Guardian.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi/Arkivbild

Kritiken mot den burmesiska ledaren – och fredpristagaren – Aung San Suu Kyi har blivit allt hårdare, allt eftersom vittnesmålen om den burmesiska militärens och polisens grymheter mot landets rohingyer har strömmat in.

Inte minst har uppgifterna om grovt systematiskt våld mot flickor och kvinnor, däribland massvåldtäkter, chockerat världen.

Pramila Patten, FN:s speciella sändebud för sexuellt våld i konflikter, reste till Burma i mitten av december på ett fyra dagar långt besök.

Överst på agendan stod ett möte med Aung San Suu Kyi.

Undvek ämnet

Men mötet blev en besvikelse för FN-sändebudet, rapporterar The Guardian. Fredspristagaren vägrade att ens diskutera våldet mot kvinnorna och flickorna.

– Mötet med statskanslern var ett artighetsbesök på ungefär 45 minuter som, tyvärr, inte var substantiellt till sin natur, skrev sändebudet till FN:s generalsekreterare António Guterres i förra veckan, enligt The Guardian.

Aung San Suu Kyi ska aktivt ha undvikit att diskutera uppgifterna om sexuellt våld, enligt sändebudet.

”Fabricerade uppgifter”

I stället hänvisades Patten vidare till en rad andra civila och militära ledare, som alla ska ha hävdat att uppgifterna var överdrivna eller till och med fabricerade.

– Bristen på erkännande eller medkänsla som de burmesiska myndigheterna, inklusive Aung San Suu Kyi, har visat för rohingya-kvinnorna och flickorna som brutalt har våldtagits av burmesiska soldater som del av deras etniska rensning är nästan lika chockerande som övergreppen själva, säger Skye Wheeler, researcher på Human Rights Watch till The Guardian.

Ska återvända

Mer än 650 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh, något som Aftonbladet har rapporterat om på plats. Tusentals uppges ha dödats av burmesisk militär och väpnade grupper.

Den burmesiska regeringen och militären har slagit tillbaka anklagelserna. Landet har nu kommit överens med Bangladesh om ett program där rohingyer som flytt till Bangladesh ska återvända till Burma. Programmet ska starta i slutet av december.