”Ge folket valen tillbaka, era kräk”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-29

Politikern Ilja, 23, menar att demokratin är avskaffad i Ryssland

MOSKVA

Ilja Jasjin, 23, kämpar för att Ryssland ska bli ett fritt och demokratiskt land.

I dag styrs allt från Kreml och de fria valen finns inte längre, menar han.

– Jag vill leva i ett land där människorna själva bestämmer över sitt öde. Det är det som driver mig, säger Ilja till aftonbladet.se.

Följ ämnen
Ryssland

I november förra året hängde Ilja Jasjin i ett rep över Moskvafloden mittemot Kreml. Han höll i linorna till en stor banderoll med texten: ”Ge folken valen tillbaka, era kräk”. Budskapet skulle nå in genom fönstren till den ryska maktens boning.

– När makten drar åt tumskruvarna måste oppositionen bli radikalare, säger han.

Ilja Jasjin är ledare för det liberala partiet Jablokos ungdomsförbund. 2003 åkte moderpartiet ur det ryska parlamentet, duman, och tidigare i år stoppades partiet från att ställa upp i lokalvalet i S:t Petersburg. Oriktiga namnlistor var den officiella förklaringen. Ett sätt att göra sig av med oppositionen, sa Jabloko.

Att spänna upp en enorm banderoll mittemot Kreml var ett försök att på allvar tala om vad som enligt Ilja Jasjin har hänt i Ryssland. Att befolkningen har berövats sina fria val och att parlamentet inte längre är ett parlament värt namnet.

Parlamentsval i höst

– Efter att Boris Gryzlov valdes till dumans talman sa han att ”parlamentet inte är en plats för politiska diskussioner”. Och om parlamentet inte är en plats för politiska diskussioner, då är det inget parlament, menar Ilja.

I december hålls val till duman men nya vallagar har gjort det svårare för oppositionen att göra sin röst hörd. I parlamentet dominerar det Putinvänliga Förenade Ryssland. Sedan i höstas finns visserligen oppositionspartiet Rättvisa Ryssland men enligt många är de en ren Kremlprodukt, skapad för att ge sken av en opposition.

– Förenade Ryssland och Rättvisa Ryssland kommer att kämpa mot varandra men i slutändan handlar konkurrensen om vilket av partierna som älskar Putin mest, säger Ilja Jasjin.

Den som går ut på gatorna och demonstrerar mot den sittande makten riskerar att stoppas och bli slagen och gripen av polis. Så hände i S:t Petersburg den 3 mars och i Nizjnij Novgorod den gångna helgen.

– Jag är övertygad om att makten kommer att fortsätta tillåta våld mot olagliga aktioner, precis som man gör i Vitryssland, säger Ilja.

Planerar aktioner

Genom små gallerförsedda fönster kan man från gården se ner in i ungdomsförbundets trånga lokal i Moskva. Från det överbelamrade rummet för de sin politik och planerar sina aktioner. På ett skrivbord står en megafon, i en bokhylla en Putinbyst i gips prydd med Hitlermustasch. Men det är ingen revolution de unga i Jabloko vill åstadkomma. De vill ha ett bra liv.

– Det som driver oss är att återinföra demokrati i landet. Vi vill bo i ett land där makten har respekt för människor, deras intressen och deras värde och där medborgarna själva får bestämma över sitt öde. Vi vill inte flytta till något annat land. Vi vill stanna och leva här och skapa ett liv som är bra för oss och våra barn, säger Ilja.

Är det långt borta?

– Jag tror tyvärr att det är mycket långt borta. För så har Ryssland aldrig varit.

Ilja har inte bara historien och den sittande makten emot sig. En stor del av befolkningen stöder president Putin. Under hans tid har levnadsstandarden höjts och lönerna blivit bättre. Ilja håller med, fast ändå inte.

Ekonomisk stabilitet

– Det har kommit betydligt mer pengar till landet men det beror främst på att oljepriset har stigit. Den ekonomiska stabiliteten har ingenting med dagens makthavare att göra. Men det är svårt att förklara för folk. Människor är ju materialister och de får sin lön och sin pension.

Ilja Jasjin hoppas på sin unga generation och att börja i det lilla, som i matsalen på det statliga Moskvauniversitetet. När priserna där blev så höga att bara rika studenter hade råd att äta började andra studenter protestera. Nu har ledningen beslutat att starta ett billigare kafé.

– Det är väldigt viktigt att få makten att förstå att befolkningen är stark och att det finns ett civilsamhälle. Om makten förstår det, då kan det börja gå åt rätt håll, säger Ilja Jasjin.

Läs Iljas artikel

Fakta: Rysslands politiska system

Läs också

Det är valår i Ryssland. I december hålls parlamentsval och om knappt ett år, i mars 2008, ska ryssarna utse president Putins efterträdare. Nu stiger valtemperaturen och aftonbladet.se finns på plats i Moskva för att belysa den ryska politiken ur olika perspektiv. I går handlade det om ungdomarna i rörelsen De våra som älskar president Vladimir Putin. I dag lyfter vi fram oppositionen som kämpar mot nya vallagar och ett alltmer maktfullkomligt Kreml.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln