Bra att satsa på blågul sommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-19

Regnet det bara öser ned.

När den svenska sommaren ofta är som den klassiska Burt Bacharach-melodin, känns det verkligen som helt rätt att Svenska Filminstitutet pumpar in 2,5 miljoner kronor för att vi ska gå ännu mer på bio i sommar.

Under senare år har vi allt mer blivit som USA:s 51:a stat även när det gäller biobesöken. Biograferna slår inte längre igen på sommaren. Fjolårets sommarmånader svarade för 26 procent av hela årets biointäkter, men någon ny ”Mamma Mia!”, som drar ett par miljoner besökare, det finns det inte i år.

Fast sommaren ser ändå lovande ut. Nya ”Harry Potter”- och ”Ice age”-filmer och ”Brüno”, Sacha Baron Cohens uppföljare till ”Borat”, känns som hyfsat säkra kort. De tre får bidrag på ungefär en halv miljon kronor för tillverkning av kopior så att filmen får premiär även på mindre orter.

Ett större marknads- och distributionsbidrag på två miljoner kronor lägger filminstitutet på vad de kallar Blågul biosommar.

Ett sätt att sprida ut svenska premiärer, som annars brukar klumpa ihop sig i augusti/september och lite grann ta ut varandra. Ett lovvärt initiativ, som till syvende och sist förstås ändå bara fungerar om filmerna lever upp till förväntningarna.

Tror nog att både fjärde polisfilmen med Jakob Eklund som Johan Falk (premiär 26 juni) och romantiska komedin ”Sommaren med Göran” (31 juli) med Peter Magnusson och David Hellenius i första filmrollerna kommer att få rätt stor publik.

Utan bidrag från filminstitutet, men väldigt rolig i enstaka scener, är låtsasdokumentären ”Scener ur ett kändisskap” (17 juli). Örjan Ramberg och Jonas Malmsjö skojar effektivt med sig själva som pretentiösa Dramaten-skådisar.

I USA tror många att nya ”Transformers”-

filmen blir sommarens allra största kioskvältare. Har inte sett den ännu, men ... fick inte folk nog av maskiner och robotar i urtråkiga ”Terminator salvation”?