Brända mandlar
Uppdaterad 2018-12-18 | Publicerad 2008-11-12
Känn den underbara doften i ditt eget kök
Ca 4 dl
tillagningstid ca 10 minuter
Ingredienser
1,5 dl socker
0,5 dl + 2 msk vatten
100 g sötmandel
ca 1 krm röd karamellfärg
* Finns som ekologisk vara
Tillagning
Koka upp socker och 0,5 dl vatten under omrörning i en stekpanna, (gärna gjutjärn ca 26 cm i diameter), så att hela ytan bubblar. Koka sedan 1 minut till. Lägg i mandeln och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, ca 1 minut.
Ta pannan från värmen och rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandeln smulat sig i botten. Plocka upp mandeln på ett fat.
Häll 2 msk vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning till sockret smält igen (det kommer att finnas små klumpar kvar). Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker.
Receptet är hämtat från Coop.se.