Ny studie: Pojkar äter för lite frukt och grönt

Publicerad 2016-10-16

När forskare vid universitetet i Helsingfors jämfört barns matvanor visar sig en trend – killarna hänger inte med i tjejernas frukt-tempo.

Att ett rikligt intag av frukt och grönt är a och o för den som vill växa och blir stor är väl känt. Men ny forskning från Helsingfors universitet visar att det råder könsskillnader i frågan.

Efter att forskaren Elviira Lehto undersökt 11-åringars matvanor i tio europeiska länder över en tvåårsperiod har hon kommit fram till att många pojkar får i sig alldeles för lite frukt och grönsaker.

Även socioekomiska skillnader

Över 8 100 elever har ingått i studien, varav 900 kommer från forskarens hemland Finland. Elviira Lehto drar slutsatsen att barnens föräldrar och vänner påverkar barnens matvanor.

Och det är inte bara mellan könen som det råder skillnader i fruktfrågan. Det visar sig även att barn i familjer med lägre socioekonomisk ställning också får i sig för lite av de vitaminrika produkterna.

Hos familjer med högre socioekonomisk ställning finns oftare frukt och grönsaker i hemmet. I de fall där omgivningen uppmanar barnet att äta den här typen av matvaror får det positiv effekt för barnets vanor i framtiden, enligt Elviira Lehtos studie.