Tonårsmordet var planerat

Publicerad 2015-02-18

De två 17-åringarna hade ett uppsåt att döda två jämnåriga pojkar.

Utanför Jönköping dödade de en av dem och skadade den andra svårt.

I dag åtalades tonåringarna vid Jönköpings tingsrätt.

Det var en sen och kall kväll i slutet av oktober som pojkarna träffades i det lilla samhället Norrahammar utanför Jönköping.

På plats sköts en 17-åring till döds. Hans kamrat, en 16-åring, fick allvarliga skott- och stickskador men överlevde mirakulöst. Bland annat blev han skjuten i huvudet.

Enligt åtalet avled 17-åringen av ett skott i bröstet.

”Sådant man ser på tv”

Efter överfallet lämnade de två unga gärningsmännen platsen i en taxi som körde söderut.

Taxin körde genom Kronobergs län ner mot Skåne. Bilen hade beställts till mordplatsen över telefon.

Polisen kunde, tillsammans med taxibolagets vd, Jan-Erik Malmlöv, följa bilen på taxibolagets dator och planera tillslaget mot de misstänkta mördarna.

– Det är sådant man ser på tv, sa Jan-Erik Malmlöv till Aftonbladet efter den dramatiska natten.

På E4 i norra Skåne stoppades slutligen bilen av polisen och de misstänkta gärningsmännen kunde gripas.

De två misstänkta pojkarna är hemmahörande i Malmö. En av dem har suttit häktad sedan oktober. Den andra har varit frihetsberövad i omgångar. De är båda två kända av polisen sedan tidigare och har, trots sin unga ålder, utretts för bland annat vålds- och tillgreppsbrott.

”Uppsåt att döda”

I dag åtalades pojkarna vid Jönköpings tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mordet och mordförsöket i Norrahammar.

Enligt åklagaren var mötet den 28 oktober och det som sedan skedde planerat. Deras syfte var att döda de andra två pojkarna, enligt åtalet.

– De har alla fyra umgåtts tillsammans på olika platser runt om i Jönköping innan skjutningen. Det är också vår uppfattning att de två nu åtalade haft ett uppsåt för att i samförstånd ha ihjäl de två skjutna, säger Tommy Thorngren på polisen i Jönköping.

Nekar till brott

Båda pojkarna nekar till brottet, men medger att de varit på platsen. De hävdar i polisförhör att de handlat i nödvärn. Att självförsvar orsakade mordet.

Åklagaren har emellertid en mycket omfattande bevisning. Utöver förhör med taxichauffören och en mängd andra vittnen från platsen har en mycket grundlig teknisk undersökning utförts vilken binder 17-åringarna till brottsplatsen.

Utöver mord och mordförsök misstänks pojkarna även för narkotikabrott.

Rättegången mot 17-åringarna inleds i Jönköpings tingsrätt i nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln