Reinfeldt: Vi förfasas över dödandet

Publicerad 2014-07-31

Statsministern uttalar sig till sist om situationen i Gaza

Den svenska regeringen har hittills tigit still om krisen i Gaza.

Men nu tar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bladet från munnen.

– Vi förfasas över dödandet och varför inte mer kan göras, säger han till Aftonbladet.

Bilderna från Gaza visar dag efter dag sönderbombade hus, lemlästade barn och sörjande föräldrar. Minst 1 360 palestinier har dött sedan Israels militära insats mot Hamas tog fart i början av juli. Samtidigt har 59 israeler – varav 56 soldater – dödats av palestinska raketer och attacker. 350 mil därifrån spelar solen över Rosenbads lugna innergård när statsministern och sex av hans regeringskollegor gör entré.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har tidigare kritiserats för att vara allt för tyst om kriget i Gaza. I ett pressmeddelande som publicerades på regeringens hemsida den 19 juli står det bara två meningar om att man uppmanar parterna att bidra till ett eldupphör.

Men i dag väljer statsministern att säga desto mer:

– Vi förfasas över dödandet och varför inte mer kan göras. Men det beror på att vi har parter som tror på vapenmakt och har vedergällning som princip. En missil möts med flera andra missiler. Det blir ett urskiljningslöst dödande som gör att många civila och barn får sätta livet till, säger han till Aftonbladet.

Vill se tvåstatslösning

Han hänvisar till utrikesminister Carl Bildts (M) debattartikel i Dagens Nyheter, där utrikesministern slår fast att den enda långsiktiga lösningen är att häva den ekonomiska blockaden av Gaza.

– Ska vi lösa detta långsiktigt och inte bara ha ett vapenstillestånd på några timmar, då måste vissa komponenter komma på plats. Det ena är att bryta den ekonomiska isolering som i dag sker av Gaza. Sen måste det palestinska styret organiseras bättre och Israels legitima säkerhetsintressen tas med i beräkningen, säger Fredrik Reinfeldt.

– Kan man formulera det, väldigt ofta sagt i en tvåstatslösning, då är det den långsiktiga lösningen som Gazaborna behöver, fortsätter han.

Ser du någon möjlighet för Sverige att ta en större roll i fredsprocessen?

– Det är väldigt många som försöker att vara aktörer. Inte minst USA och Egypten har försökt på sistone. Men ingenting fungerar om det fortsätter vara parter på marken som tror på vapenmakt och en militär lösning.