Ryska fartyg skjuter missiler mot IS-mål

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2015-10-07

Fyra ryska stridsfartyg stationerade i Kaspiska havet har skjutit långdistansraketer mot Islamiska staten i Syrien.

Det uppger ryska myndigheter, enligt AFP.

Men både USA och Turkiet uppger att det framför allt är andra rebellstyrkor än IS som Ryssland beskjuter.

Rysslands bombningar av mål i Syrien fortsätter. Samtidigt inleder syriska armén en stor markoffensiv mot IS, understödda av Rysslands bombningar.

– I tillägg till flygvapnet har fyra stridsfartyg i Kaspiska havet varit involverade, säger Rysslands försvarsminister, Sergej Shoigu, enligt AFP.

Stridsfartygen i Kaspiska havet avlossade 26 raketer från 1 500 kilometers avstånd. Missilerna ska ha träffat elva mål i Syrien, säger Sergej Shoigu.

Bråk om var bomberna faller

Försvarsministern sa vidare att de träffat 112 mål sedan den ryska bomboffensiven startade i förra veckan.

Tidigare i dag fick dock Ryssland hård kritik från Turkiets premiärminister, Ahmet Davutoglu, som hävdade att endast två av bombningarna varit mot IS-mål.

Resten av attackerna ska ha varit riktade mot andra oppositionsstyrkor i Syrien som strider mot president Bashar al-Assad.

Ryssland förnekar Turkiets uppgifter.

USA: Ett fundamentalt misstag

Samtidigt fortsätter turerna kring huruvida USA och Ryssland ska samarbeta när det gäller bekämpningen av IS. Ryska myndigheter sa tidigare under dagen att de var beredda att arbeta tillsammans med USA. På en presskonferens i Rom sa dock USA:s försvarsminister, Ashton Carter, att de tycker att Ryssland gör ett strategiskt misstag.

– Jag har tidigare sagt att vi anser att Ryssland har en felaktig strategi. De fortsätter att bomba mål som inte är ISIL. Vi anser att det är ett fundamentalt misstag, sa Ashton Carter, enligt AFP.

Vidare sa Ashton Carter att ett samarbete mellan de två länderna inte är aktuellt i nuläget.

– Oavsett vad ryssarna säger så har vi inte gått med på att samarbeta med Ryssland så länge de fortsätter med sina strategiska misstag, sa Carter.