Sverige kan inte hoppas på hjälp från EU

Trots den begäran regeringen inom kort skickar till Bryssel är chansen försvinnande liten att Sverige får en hjälpande hand från EU med den rekordstora flyktingströmmen.

Ska strömmen minska det närmaste året måste Sverige vidta egna åtgärder.

Statsminister Stefan Löfven och EU:s ordförande Donald Tusk gjorde i Rosenbad allt i sin makt för att övertyga närvarande massmedia att de verkligen tror att EU solidariskt kommer att ställa upp på den svenska begäran att andra EU-länder ska ta emot en del av flyktingarna som kommit till Sverige.

Även om Löfven inte ville nämna några siffror på antal.

De hade till och med (garanterat oavsiktligt) matchande mörka kostymer som för att understryka hur eniga det var. Enda skillnaden var att Tusk hade ett modernare snitt på sin utstyrsel och en blåprickig slips istället för Löfvens grå.

– All logik talar för att EU ställer upp på Sveriges begäran, sa Tusk och log välvilligt.

– Det ligger i hela EU:s intresse att ha ett fungerande system, fyllde Löfven i.

Men ser man till verkligheten finns det inte mycket som talar för att de båda herrarna får rätt.

Tar emot flest

Migrationsverkets prognos är att Sverige i år kommer att ta emot 190 000 flyktingar. Nästa år tros antalet ligga kring 160 000.  Lika många på ett år som hela EU åtagit sig att omfördela.

Sett till befolkningsmängden tar Sverige emot överlägset flest flyktingar i Europa. Fler än Tyskland som annars i absoluta tal ligger i topp.

Statsminister Stefan Löfven slog än en gång fast att Sverige inte på ett bra sätt klarar en fortsatt flyktingström på den nivån.

Gång på gång har han krävt att övriga EU-länder ska göra mer. Han vill precis som Angela Merkel få till ett permanent tvingande fördelning.

Utsikterna ser mörka ut.

Beslutet i Bryssel i slutet av september att omfördela 160 000 flyktingar mellan EU-länderna sågs som en delseger för firma Löfven/Merkel. För första gången hade EU fattat beslut om en tvingande fördelning.

Men i praktiken har nästan ingenting hänt.

Tar emot 0

Hittills har hälften av EU:s 28 medlemsstater gått med på att ta emot 1 375 av dessa flyktingar. Det är mindre än en procent av det man kom överens om.

14 länder tar emot 0 av dessa. Där ingår Ungern och de övriga öststaterna som motsatte sig tvingande kvoter.

Det absurda är att Sverige som själv bett att andra ska ta emot några av "våra" flyktingar även här är bäst i klassen genom att säga ja till 300. Sverige var också först med att ta emot några av de omfördelade flyktingarna.

Häromdagen var statsministern i London och vädjade till sin brittiske kollega David Cameron att ta emot fler flyktingar. Han fick kalla handen.

Faktum är att inte ett enda EU-land ställs sig upp och sagt sig vara villigt att ta emot en del av de flyktingar som kommit till Sverige.

De flesta väljer helt enkelt att stoppa huvudet i sanden och hoppas att problemet så småningom ska försvinna eller att andra ska ta ansvar. Detta trots att de måste vara medvetna om att bråket kring flyktingströmmen är på väg att växa till ett hot mot EU:s framtida existens. Något Tusk än en gång påpekade i går.

Tålamod

Samtidigt måste han som EU:s ordförande vara diplomatisk och hålla god min. Han skyllde på logistiska problem och menade att EU måste ha tålamod med vissa medlemsländer.

Följden av detta bli en extremt skev fördelning av de hundratusentals flyktingar som nu och de kommande åren tar sig till Europa.

Om Sverige vill minska flyktingströmmen måste regeringen vidta egna åtgärder utöver de beslut som redan fattats om tillfälliga uppehållstillstånd.

Att hoppas på EU är inte realistiskt.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln