Jimmie Åkesson talar ut om sjukskrivningen

Publicerad 2015-10-17

SD-ledaren Jimmie Åkesson berättar i DN att han mår bra efter sjukskrivningen och att han fått möjligheten att lära känna sig själv på ett nytt sätt.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ha ett totalt stopp för asylinvandring till Sverige. Han vill också att Sverige går ur EU.

Enligt honom ska Sverige vara ”en suverän stat”.

Nu pratar han ut om sjukskrivningen i Dagens Nyheter.

Det är ett år sedan som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjukskrevs från jobbet för utmattningssyndrom.

I maj 2015 kom han tillbaka – precis före den stora flyktingkatastrofen.

”Ser inget annat budskap”

Jimmie Åkesson säger i DN att nollvisionen för asylsökande bör tas på allvar. Enligt honom är det få som har Sverige som sitt första land när de söker asyl, dessutom är det inget bra sätt att hjälpa flyktingarna på.

– Mitt budskap är att "i Sverige har vi ingen möjlighet att ta emot er". Jag kan inte se att vi kan ge dem något annat budskap. Det vi ska göra är att möjliggöra för människor att bli kvar i närområdet så att de kan få sina basala behov tillgodosedda där, säger han till DN.

Motståndare till EU

Jimmie Åkesson är också beredd att rösta nej till ett EU-medlemsskap. "Sverige ska vara en suverän stat", tycker han och säger att han kommer fortsätta lyfta frågan om EU-utträde.

Enligt honom är det rimligt att ha en suverän stat med premanenta gränskontroller och permanent gränsskydd.

– Jag tycker inte att det är det minsta konstigt. Vi är ju motståndare till den fria rörligheten inom EU, säger han till DN.

Decemberöverenskommelsen har för knappt en vecka brutits och det var Kristdemokraterna som tog initiativet. KD är enligt Åkesson SD:s närmsta parti. Det är det parti som enligt honom ligger dem närmast i flyktingfrågan.

”Glömde att känna efter”

För DN berättar Jimmie Åkesson att att han numera mår bra och att han fått möjligheten att lära känna sig själv på ett nytt sätt. Men i oktober 2014, under mandatperioden, glömde han bort att känna efter. Det var yttre och inre tryck som ledde till sjukskrivningen.