ÖB: ”Jag vill ingjuta mod – vi ger oss inte”

Publicerad 2024-01-08

SÄLEN. Kriget kan komma till Sverige.

ÖB höjer tonläget och uppmanar nu alla svenskar att förbereda sig för det otänkbara.

– Jag vill ju ingjuta mod. Jag vill ju att folk ska känna: Nu är det dags att ta i lite, säger Micael Bydén till Aftonbladet.

Övergivna barnvagnar. Brinnande hus. Raserade byggnader.

Överbefälhavaren Micael Bydén inledde sitt anförande på Folk & Försvars rikskonferens med mörka bilder från Ukraina.

Sen tystnad.

Och en fråga.

– Tror du att det här skulle kunna vara Sverige? Allt avgörs nämligen med svaret på den frågan.

Det som följde var ett allvarstyngt och ödesmättat tal.

I en intervju med Aftonbladet förklarar ÖB sitt beslut:

– Min ambition med det här är inte att oroa. Min ambition är att få fler att fundera kring sin egen situation och faktiskt sitt eget ansvar.

Innehållet i Bydéns tal liknar det han sagt tidigare. Men tonläget var ett annat.

– Jag var bestämd om vad jag behövde säga. Det är egentligen inget nytt, men vi måste bli bättre på att beskriva situationen för medborgarna.

– Eftersom det tydligen inte går att nå fram på annat sätt, så får man använda orden och uttryckssättet. Det är det jag känner att jag kan göra.

Överbefälhavare Micael Bydén.

ÖB: Så ska man förhålla sig till risken för krig

Bydén beskriver ett säkerhetsläge som i flera år gått i fel riktning. Ett krig i Ukraina utan slut i sikte. Ett Ryssland med fortsatt höga ambitioner.

Och en krismedvetenhet som inte sjunkit in.

MSB har gett ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, och reaktionerna som följde på Rysslands annektering av Krim 2014 eller den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 har bidragit.

Men det räcker inte, enligt ÖB.

– Även om fler och fler börjar förstå att det är svårt, så har vi inte nått så långt som det går.

– Har man inte förstått innan att det är väldigt allvarligt, då kanske man har förstått det nu. Sen att det blir en oro, att det blir frågor, det tycker jag är helt naturligt.

Hur ska man förhålla sig till risken för krig i Sverige?

– Jag tycker att man ska förhålla sig till det som att det skulle kunna hända. Vi ska göra allt vad vi kan för att det inte ska ske. Men det räcker inte med jag och det militära, utan en avskräckningsförmåga bygger också på det starka samhället, som visar att: Vi köper inte det där. Vi ställer oss upp och säger att vi förstår att Ryssland är ett problem. Vi kommer inte att ge oss vi heller. Vi kommer att hålla emot.

Hans budskap är enkelt:

Du kan söka dig till en frivilligorganisation. Ställa frågor till din arbetsgivare. Se till att du har förutsättningar att göra ditt jobb även i en krigssituation. Bidra till att skapa ett samhälle som kan klara även ett krig.

ÖB under talet på Folk och försvar i Sälen.

”Vi får aldrig tappa hoppet”

– Det robusta samhället bygger på en välutbildad, välinformerad befolkning. Som vågar ta initiativ. Och som också vet vad man ska göra. Som har tänkt igenom det. Så att man inte står handfallen och väntar på direktiv och resurser från någon annanstans. Man måste vara beredd att ta hand om sig. Och ta ansvar för sin situation. Det hoppas jag att det här bidrar till.

– Jag vet själv att det blir rätt mörkt. Men vi får aldrig tappa hoppet.

ÖB efterlyser kraftsamling och ansvarstagande från hela samhället.

– Jag tappade tålamodet för några år sedan. Det är därför jag uttrycker mig som jag gör. Jag behöver inga fler frågor från andra myndigheter. Jag har fullt upp med mitt eget. Gå hem och gör jobbet. Ta ert fulla ansvar. Nyttja era fulla mandat. Sträck handen över till en myndighetskollega. Och bygg nätverk. Men kom inte till mig.

För många väntar fortfarande på ledning, styrning och mer resurser, menar han.

– Det finns så mycket resurser i samhället som vi kan använda redan i dag. Titta vad Ukraina gör. De får ihop det civila försvaret. Jämfört med oss har de nästan inga resurser alls. Men de får ju ihop det här.

Följ ämnen i artikeln