Hus står i lågor i Grindavík: ”Farligt område”

Publicerad 2024-01-14

Lavan har nått Grindavík och flera hus står i lågor.

Hela staden ses som ett farligt område och ett hjälpcenter har upprättats i Reykjavik

– Det här kan få stora konsekvenser, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Efter att en ny spricka öppnade sig vid lunchtid tog det bara timmar innan lavafloden nått fiskestaden Grindavík. Flera hus har redan fattat eld och lavan strömmar nu fram genom bebyggelsen.

– Nyss ramlade det bort en bit från huset. Det måste vara fruktansvärt för dem som bor där, sa seismolog Björn Lund på söndagseftermiddagen.

Andra hus ligger mycket nära lavafloden. Alla vägar till stadens har stängts och människor uppmanas att hålla sig borta.

Lavan har nått ett första hus i Grindavik.

I morgon ska regeringen hålla möte och besluta om hur man ska hitta permanenta bostäder till människor under de kommande månaderna.

Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir kallar det ”en svart dag för Grindavík och hela Island”.

Får instängda

Inga människor är längre kvar i Grindavík.

Tidigare i dag rapporterades dock att 30 får instängda i ett stall i staden – och fler får befaras vara fast i ytterligare fem hus.

– Djuren är i fångenskap och det är mycket viktigt att de räddas om möjligt, säger Linda Karen Gunnarsdóttir, ordförande för Islands djurskyddsförening, till Rúv.

Boende lämnar Grindavík ufter att larmet gått på söndagsmorgonen.

Sprickan uppstod bara 50–100 meter från stadsgränsen. Den bedöms vara 150 meter lång – men kan vara ännu längre.

Regeringen har utlyst nationellt nödläge igen.

– Det verkar komma djupt från jordens inre. Det kan mycket väl fortgå under en längre period – flera månader framöver, säger Lund.

El- och vattenledningar har fått stora skador.

Helikopterbild på sprickan.

Vaknade av sirener

Den isländska kustbevakningen har lokaliserat vulkanutbrottet till söder om Hagafjell, en plats norr om Grindavík. Tidigt på söndagsmorgonen registrerades uppemot 200 mindre jordbävningar, skriver TT.

Flera av invånarna i fiskestaden vaknade till ljudet av sirener. De omkring 200 personer som befann sig där tvingades evakuera. Vid åttatiden på morgonen kom vulkanutbrottet.

Huruvida invånarna kommer kunna återvända eller inte är osäkert.

– Det här är eventuellt en av de värsta ställena vi kan få ett utbrott vid eftersom det sätter Grindavík i fara om utbrottet fortsätter, säger vulkanologen Thorvaldur Thordarson.

Under kvällen har den seismiska aktiviteten börjat minska, men det går inte att utesluta fler utbrott.

För nästan fyra veckor sedan drabbades Reykjaneshalvön av ett vulkanutbrott.

– Utbrottet i december gick väldigt fort. Ungefär 90 minuter efter en svärm av jordbävningar kom själva utbrottet. Invånare uppmanades även inför det här nya utbrottet att lämna staden, vilket visar att man haft bra koll på läget, säger Björn Lund.

Han ser inte någon risk för en repris av vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010, då ett askmoln lamslog flygtrafiken i stora delar av Europa.

– Nej, den här typen av utbrott genererar inte aska och svaveldioxid på samma sätt som utbrottet 2010, så med största sannolikhet blir det inga liknande problem.

Följ ämnen i artikeln