Erika rammades av grovt rattfull polis: ”Jobbar kvar”

Publicerad 2022-10-29

Med 2,55 promille i blodet körde polismannen upp på trottoaren och in i småbarnsmamman Erika.

Framför sina barn släpades hon under bilen innan hennes man Zeke fick stopp på föraren.

Nu har polisen dömts till fyra månaders fängelse – men väntas enligt personalansvarsnämnden få behålla tjänsten på nationella operativa avdelningen.

Lördagen den 16 oktober förra året hade Erika Söderlund, Zeke Söderlund och deras två döttrar besök av Erikas föräldrar hemma i bostaden i Tyresö i södra Stockholm.

Strax före klockan 15 ville barnen visa mormor och morfar sin nybyggda skola, som ligger några stenkast från bostaden. Allihopa klädde på sig, gick dit och tittade. Därefter fortsatte promenaden, de skulle handla mat.

– Vi skulle komplettera lite inför att vi skulle laga middag, säger Erika.

Zeke Söderlund och Erika Söderlund vid platsen där Erika blev påkörd och släpad efter bilen.

Rammades av polisen

Zeke gick på trottoaren, intill vägen där hastighetsbegränsningen 40 kilometer i timmen råder. Han gick en bit framför resten av familjen. Plötsligt hörde han en kraftig smäll bakom sig, tätt följt av skrik från svärföräldrarna och döttrarna.

Ett ögonblick senare såg han en bil, som kom snett bakifrån, köra ner från trottoaren och ut på vägen.

– Det tog en kort stund innan jag kopplade vad jag såg: Erika släpades efter bilen. Hennes jacka hade fastnat i motorhuvens ena hörn. Hon hängde i jackan. Huvudet var en bit ovanför marken, ena benet och delar av kroppen var under bilen, säger Zeke.

Han skrek rakt ut så högt han kunde och sprang efter bilen. Han tänkte att om jackan skulle släppa så skulle Erika bli överkörd.

Efter ungefär 25 meter kom Zeke ikapp bilen, som då stannade. Han lade märke till att fordonets vindruta var krossad och började slita loss Erikas jacka, vilket han lyckades med.

– Jag tog i ordentligt. Hela hörnet på motorhuven där jackan satt fast böjdes upp, säger han.

”Övertygad om att hon var död”

Mannen som suttit bakom ratten hoppade ur bilen och frågade: ”Vad var det som hände egentligen?

Zeke skrek till honom: ”Kör du på trottoaren?

Därefter fokuserade han 100 procent på Erika som låg medvetslös på rygg mitt i gatan.

– Hon var väldigt blodig om huvudet. Det började bli pölbildning. Även jackan var blodig, säger Zeke.

Han satte sig på huk vid Erika som efter en stund öppnade ögonen och gav ifrån sig jämrande ljud.

– Då förstod jag att hon var vid liv. Först var jag ju helt övertygad om att hon var död.

Till vänster: Erikas blodiga jacka efter händelsen. Till höger: Bilens vindruta efter händelsen.

Erika: Rädd att något gått sönder inne i huvudet

Det samlades människor på platsen som hjälpte till på olika sätt. En kvinna kom med filtar och vatten. Erikas pappa ringde till 112. En man tog av sig sin t-shirt som Zeke stoppade under Erikas huvud för att försöka stoppa blödningar.

– Jag vaknade upp motvilligt som ur en dröm. Zeke sade till mig att jag varit med om en olycka. Jag kunde inte förstå det, vi var ju ute på promenad. Sedan började allt sjunka in. Jag låg på marken, det var kallt, jag hade ont i foten och höften och jag såg konturerna av en bil. Jag började förstå att det Zeke sa var sant, säger Erika.

Brandkåren kom först till platsen. En stund senare även ambulans och polis. Erika fick en slags ram runt huvudet för att stabilisera upp nacken. Hon lyftes till en bår och bars iväg till en helikopter.

– När jag låg i helikoptern blev jag rädd. Man hämtas inte med helikopter om det inte är väldigt allvarligt. På Nya karolinska tog åtta personer emot mig när helikoptern landade. Det verkade vara så bråttom med allting. Jag var rädd att någonting hade gått sönder i mitt huvud, säger Erika.

Lider av hjärntrötthet

Läkarna konstaterade att hon klarat sig mirakulöst bra. Erika hade en gigantisk bula i pannan, som sjukhuspersonalen trodde kommit av att hennes huvud krossat bilens vindruta. Men hon hade inga frakturer och inga inre blödningar. Alla blödningar i huvudet var utanför kraniet och i övrigt hade hon kommit undan med skrapsår och svullnader.

– Läkarna sade att släpolyckor inte brukar sluta såhär bra. Ordet ”änglavakt” upprepade de flera gånger, säger Erika.

Hon fick åka hem från sjukhuset efter bara ett dygn och var sedan sjukskriven – först 100 procent och sedan successivt mindre – fram till den 4 april i år.

– Jag har fortfarande hjärntrötthet och det tror läkarna att jag kommer att ha resten av livet. Den triggas av skärmtid. Jag kan sitta vid datorn i tio minuter, sedan måste jag göra knäböj eller något för att nervsystemet ska vakna till liv, säger hon.

Zeke Söderlund och Erika Söderlund.

Rattfull NOA-polis

Mannen som körde på Erika är anställd på Nationella operativa avdelningen (NOA), som ansvarar för att leda och samordna polisverksamheten. När han provtogs hade han 2,55 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille och vid 2,0 promille har man enligt Systembolaget svårt att gå upprätt och är dubbelseende.

I förhör har polismannen erkänt grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Han har berättat att han hade druckit gin på förmiddagen och dagen. Därefter hade han satt sig i bilen för att hämta en kompis och köpa lördagsgodis åt barnen.

I samma förhör sade polismannen att han har ”använt alkohol på ett osunt sätt” i femton-sexton år.

Mycket talar för att polisen får behålla jobbet

Ärendet har blivit anmält till polisens Personalansvarsnämnd (PAN). Trots att polismannen erkänt grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada skriver PAN i ett yttrande att han mest troligt kommer att få behålla jobbet.

”Personalansvarsnämnden gör därvid bedömningen att mycket talar för att NN inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom.”

Enligt nämnden är det slutgiltiga ställningstagandet dock beroende av vad som redovisas i domen. Yttrandet är signerat av bland annat rikspolischef Anders Thornberg.

– Jag tappade hakan när jag såg det yttrandet. Det märkligaste är att man går ut med det innan rättegången. Ska en person som begår så här grova brott verkligen ansvara för rikets säkerhet och ha ett sådant förtroendeuppdrag som han har? Regel nummer ett för poliser måste ju vara att de inte själva bryter mot lagen, säger Erika.

Hon understryker att hon inte är ute efter att jaga en enskild person utan tycker att det är arbetsgivaren som behöver ställas till svars.

– Jag vill höra hur de motiverar att han ska få behålla jobbet och jobbar kvar. Jag är också intresserad att höra hur ett sådant här gravt missbruk kan ha pågått så länge utan att någon ingripit. Jag undrar hur det kan ha undgått NOA:s ledning, finns det en tystnadskultur på NOA?

Vad vill du ska hända nu?

– Jag tycker inte att den här personen ska få fortsätta som polis. NOA borde tillsätta en rejäl intern utredning. Det här ska inte få gå obemärkt förbi, säger Erika.

På fredagen dömdes polisen i Nacka tingsrätt till fyra månaders fängelse för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada, grovt brott.
Aftonbladet har sedan i torsdags sökt Polisen och Polisens ansvarsnämnd (PAN) för en kommentar, eller en förklaring av hur de bedömer lämplighet hos poliser som begått brott. Via presstjänsten meddelar polisen att personalansvarsnämnden inte kommenterar enskilda ärenden. De har inte heller möjlighet att förklara hur de resonerar generellt.

Aftonbladet har sökt polismannen via hans advokat, som meddelat att polismannen inte vill kommentera domen.

Följ ämnen i artikeln