Tågvärden Alida filmade tåghytt på TikTok – varslas om uppsägning

Publicerad 2023-08-22

Tågvärden Alida Norman har varslats om uppsägning av sin arbetsgivare MTR.

Anledningen är att hon visat upp en tåghytt på Tiktok.

– Jag känner mig arg, de har behandlat mig väldigt dåligt, säger Alida Norman.

Alida Norman, 28, har hakat på trenden att visa upp vardagen i sitt jobb på sociala medier.

Sedan mer än ett år tillbaka har hon publicerat videor på Tiktok från sitt jobb som tågvärd på MTR, där hon jobbat sedan drygt fem år.

Med nästan 37 000 följare har intresset varit stort, berättar hon.

Men på måndagen fick hon information från fackförbundet Seko att hon varslas om uppsägning av arbetsgivaren.

Helt utan förvarning.

– Jag har lagt ut filmer i ett år, ingen har nämnt någonting. Det enda jag fått nu är ett papper på att de kommer säga upp mig och det var via facket. Jag känner mig mig arg, de har behandlat mig väldig dåligt, säger Alida Norman.

Vilken som är anledningen till uppsägningen, är fortfarande oklart.

– Som jag förstår det vill de säga upp mig för att jag lagt upp en film där jag visar hur man aktiverar tåghytten genom att vrida om en nyckel. Men det är alltså bara en nyckel i ett nyckelhål, det kan man ju se utifrån genom fönstret och är inte samma sak som att visa hur man startar ett tåg, säger hon.

Tågvärden Alida Norman, 28, har jobbat för MTR i fem år.

Känsligt på grund av terrorhotnivån

Regeringen gav på måndagen direktiv till myndigheter att ta fram åtgärder för att stärka trafikanters skydd mot terrordåd, där Transportstyrelsen och Trafikverket ska upprätta skyddsplaner för att öka tryggheten och säkerheten inom tåg- och kollektivtrafiken, med anledning av den förhöjda terrorhotnivån.

Det direktivet kom samma dag som Alida Norman mottog informationen att hon nu varslas om uppsägning.

Enligt fackförbundet Seko Pendelklubben ska tåghytter vara känsliga ur säkerhetssynpunkt för arbetsgivaren i och med den förhöjda terrorhotnivån. Något som MTR enligt klubben också ska ha hänvisat till i anslutning till beskedet om varsel.

– Det finns ju flera videos online, till och med från LO, på samma sak, inifrån tåghytter, så de försöker bara hitta på en anledning till att få mig sparkad, säger Alida Norman.

Tar strid mot MTR

Fackförbundet Seko Pendelklubben tar nu strid mot arbetsgivaren för Alida Norman.

”Motiveringen till varslet om uppsägning var en hänvisning till den förhöjda terrorhotnivån. På vilket sätt Tiktok-filmen kan kopplas till terrorhot angavs inte av MTR”, skriver Seko Pendelklubben i ett pressmeddelande på tisdagen.

Pendeltåg i trafik utanför Stockholm.

Alida Norman är en av de sista tågvärdarna i tjänst i väntan på att bli omplacerad. Klubben menar att hennes videor på Tiktok – där hon själv tar ställning mot att tågvärdar ska tas bort – kan vara en anledning till agerandet mot henne.

”Seko Pendelklubben ifrågasätter å det allvarligaste MTR:s uppsägningsvarsel. Om företaget hade värnat om resenärernas trygghet och säkerhet hade tågvärdarna ännu varit kvar ombord. Alida borde givetvis i första hand ha blivit kallad till möte ifall MTR haft synpunkter på hennes filmer som är upplagda på Tik tok”, skriver Rainer Andersson, vice ordförande, och Susanne Högye, ordförande, för Seko Pendelklubb.

– Tågvärdar har säkerhetstjänst, men det har inget med terrorhotnivån att göra. Det betyder bara att jag har utbildning varje år för att upprätthålla min säkerhetskompetens i min tjänst som tågvärd. Det finns ingen motivering i det här från MTR och vi går ut och talar om detta. Vi ser fram emot att få ta del av MTR:s belägg, säger Rainer Andersson, till Aftonbladet.

Rainer Andersson, viceordförande i Sekos pendelklubb.

”Ovanligt att vi måste avsluta en anställning”

MTR säger till Aftonbladet att de inte vill kommentera specifika personalärenden eller hur bolaget jobbar med säkerheten efter den höjda terrorhotnivån.

I generella ordalag säger Erik Söderberg, presschef på MTR, att de försöker ha ett öppet samtalsklimat om omställningen som sker inom kollektivtrafiken där tågvärdarna är under utfasning.

– Det har varit många, både anställda och fack, som uttalat sig om förändringarna som pågår. Vi försöker ha ett öppet samtalsklimat om detta, om oss och kollektivtrafiken i stort och ha högt i takt.

Enligt Söderberg finns anställdas rättigheter och skyldigheter gentemot arbetsgivaren reglerade i anställningsavtal. Det ska även finnas en ”code of conduct” och riktlinjer för sociala medier. Det krävs också tillstånd för att få fota i verksamheten.

– Men generellt kan jag säga att det är ovanligt att vi måste avsluta en anställning, det är något vi försöker undvika. Men det kan ske överträdelser gentemot anställningsavtal som leder till uppsägning, till exempel om man delat material som kan leda till en säkerhetsrisk eller som innebär skada för organisation eller uppdragsgivare.

Däremot säger han att det inte skett någon förändring i anställningsavtal eller i direktiven för anställda efter den höjda terrorhotnivån.

Alida Norman är arbetsbefriad i väntan på möte med MTR.

– Jag kommer inte ge mig. Jag anser att jag inte gjort några fel och jag anser att jag borde fått en varning innan de säger upp mig. Jag känner mig arg och jag kommer fortsätta kriga, ta in jurist och gå till domstol om det behövs, säger Alida Norman.

Följ ämnen i artikeln