Smärtstillande gel flyttas bakom disk

TT

Publicerad 2023-03-02

Nu får geler som innehåller diklofenak inte längre stå i hyllan. Arkivbild.

Från och med den 1 mars får diklofenak i gelform, en smärtstillande substans som finns i bland annat Voltaren, Ignorin och Eeze, bara säljas bakom apoteksdisken.

Anledningen är att apoteken vill ta ett större ansvar för miljön, enligt ett pressmeddelande från Sveriges apoteksförening. Diklofenak åker nämligen rakt genom reningsverken och kan ge skador på fiskars njurar och reproduktionsförmåga.

I dag säljs diklofenak i gelform receptfritt på apotek och är tillåten i annan handel. Men nu måste kunden alltså fråga efter den på apoteket för att få köpa den. I samband med försäljning ska kunderna också få information om miljöpåverkan, rådgivning kring användning samt hantering av överbliven produkt. I e-handel får diklofenak endast säljas efter att kunderna har bekräftat att de tagit del av samma information.

2020 togs diklofenak i tablettform bort från apotekshyllorna, efter att Läkemedelsverket receptbelagt de produkterna. Då var anledningen att en studie visat på risk för hjärt- och kärlsjukdom även vid lägre doser.

Följ ämnen i artikeln