Kinesiskt flygintrång nära Taiwan – största någonsin

Publicerad 2022-12-26

Ett kinesiskt PLA J-16-plan flyger på okänd plats. (Arkivbild)

71 stridsflyg från det kinesiska flygvapnet och sju fartyg har skickats mot Taiwan på ett dygn.

Det är den största militärövning i närheten av Taiwan sedan besöket av USA:s talman Nancy Pelosi i augusti, rapporterar Reuters.

Kina har under juldagen utfört militärövningar i området som svar på vad de kallar ”provokationer” från Taiwan och USA.

Det taiwanesiska försvarsdepartementet rapporterar att 71 kinesiska plan ska ha flugit in i landets luftförsvarszon under de senaste 24 timmarna, rapporterar Bloomberg.

47 flygplan ska ha korsat den så kallade ”medianlinjen” – den informella gränsen mellan Kina och Taiwan.

Det är den största militärövning i närheten av Taiwan sedan USA:s talman Nancy Pelosi besökte den självstyrande ön i augusti.

”Detta är ett resolut svar på den nuvarande upptrappningen av USA:s och Taiwans samverkan och provokation”, skriver Kina i ett skriftligt uttalande.

”Äventyrar säkerheten”

Taiwans försvarsdepartement fördömer det kinesiska kommunistpartiet i ett uttalande. Övningarna kommer att påverka omvärldens syn på landet, skriver försvarsdepartementet.

”Handlingarna från Kinas kommunistparti visar på deras mentalitet att hantera meningsskiljaktigheter med våld. Det äventyrar säkerheten och stabiliteten för hela området”, skriver försvarsdepartement i ett uttalande.

Det demokratiska Taiwan lever med ett konstant hot om en kinesisk invasion. Kina ser den självstyrande önationen som en del av Kina som en dag ska intas.