15-åring häktad för mordförsök i Gubbängen

Martin Nilsson/TT

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2022-12-30

En lägenhet i Gubbängen i södra Stockholm besköts i onsdags morse. Senare samma dygn skedde en ny skottlossning i fastigheten. En 15-årig pojke är häktad misstänkt för den andra skottlossningen.

En 15-årig pojke har häktats misstänkt för mordförsök efter en skjutning i Gubbängen i södra Stockholm.

Häktningsförhandlingen hölls på fredagseftermiddagen i Södertörns tingsrätt.15-åringen, som anhölls i torsdags, häktades på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Han förnekar brott. Han har givit en kort förklaring till varför han befann sig på platsen, men jag kan inte gå in på vad han har sagt. säger åklagaren Karin Hammar.

Sent på onsdagskvällen larmades polisen om en skottlossning i fastigheten.

– Vi kan konstatera att det har skjutits mot en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus, inga personer har skadats, sade polisens presstalesperson Per Fahlström, till TT efter skottlossningen.

Efter en kort stund greps den 15-årige pojken samt en 14-årig pojke, som överlämnats till sociala myndigheter. Ett skjutvapen hittades också i närheten av brottsplatsen.

Explosion i Farsta

Ungefär samtidigt som skottlossningen på onsdagskvällen kom larm om en explosion i en port i ett flerfamiljshus i Farsta, inte långt från Gubbängen. Ingen har gripits efter den händelsen, men en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Bara dagar dessförinnan skedde två liknande brott. I tisdags kväll skedde en explosion i Enskededalen. Och tidigt på onsdagsmorgonen avlossades avlossades skott mot samma fastighet i Gubbängen som senare besköts på kvällen.

Hylsor hittades

Polisen konstaterade att skadorna på fastigheten orsakats av ett skjutvapen. Även hylsor hittades på platsen.

Åklagaren Karin Hammar säger att den häktade 15-åringen bara misstänks för skottlossningen på onsdagskvällen.

Enligt polisen pågår flera konflikter i huvudstadens södra delar och man utesluter inte att veckans sprängdåd och skjutningar är del av dem. Utöver veckans händelser hittades en skadad man i Rinkeby på juldagen. Han avled senare. Ingen är gripen för det brottet. Det är enligt polisen för tidigt att säga om det finns något samband mellan händelserna