Polisens vapenfynd efter nattens skjutning

Publicerad 2022-12-29

Här undersöker polisen ett vapen efter nattens skjutning i Gubbängen.

Två personer greps efter att skott avlossats mot en lägenhet i stadsdelen – för andra gången inom loppet av ett dygn.

– Vi genomför just nu brottsutredande åtgärder så som förhör och inventeringar av videokameror i området, säger Per Fahlström vid Stockholmspolisen.

Klockan 23.24 på onsdagskvällen fick polisen in ett larm om skottlossning i Gubbängen i södra Stockholm.

Enligt polisen handlar det om en skottlossning mot en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus och händelsen utreds som mordförsök. Tidigt under natten kunde två personer gripas och frihetsberövas, men polisen är tystlåtna kring vilka de misstänkta är.

– Jag kan inte säga någonting i det här skedet annat än att det är två gärningspersoner, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

Förhör och övervakningskameror

Den tekniska undersökningen av brottsplatsen pågick under större delen av onsdagsnatten parallellt med brottsutredningen där polisen bland annat förhörde boende och inventerade vilka övervakningskameror som finns i området, men vilka resultat det arbetet har gett är för tidigt att säga, enligt Per Fahlström.

– Nu får vi sammanställa det vi fått in under natten och se vad det ger.

PLUS: Här finns gängen i ditt närområde

Ett vittne som Expressen talat med berättar att han sett en av de gripna under kvällen och dessutom ett vapen.

– När jag kommer hem på onsdagskvällen ser jag jättemycket poliser när jag går hem från tunnelbanan. En massa poliser är på Gubbängsvägen, några hukar sig. En polis säger till mig: ”Gå in och stäng dörren!”, säger vittnet.

– Då ser jag att en grabb som han bojat sitter bredvid honom. Till höger ligger en pistol slängd vid husväggen. Jag ser hur de sätter plastpåsar på hans händer för att säkra bevis på att han skjutit.

Vill inte gå in på detaljer

Polisen bekräftar att de hittat ett vapen under kvällen men vill inte gå in på detaljer.

– Nej, det kan jag inte gå in på. Det ska undersökas. Men vi kan säga att det är ett skjutvapen, säger Per Fahlström

Men nu kan Aftonbladet visa bilder från natten där polisen undersöker ett vapen som ligger slängt invid husväggen. Bilderna visar hur polisen undersöker vapnet, som ser ut att vara någon form av automatvapen och packar ned det i en papperspåse.

Utreder kopplingar till andra händelser

Enligt Per Fahlström undersöker man framför allt kopplingen mellan nattens händelser och de skjutning som skedde i Gubbängen ett dygn tidigare där ingen gärningsman kunde gripas, men där man hittade tomhylsor på platsen.

Dessutom letar polisen efter kopplingar till den sprängning som skedde bara åtta minuter efter att de fått larmet från Gubbängen, där en explosion orsakade stora skador i en trappuppgång i den närliggande stadsdelen Farsta och nationella bombskyddet fick kallas in.

– Det kollar vi jättenoga på, säger han.

Följ ämnen i artikeln