”Sushiterror” mot japansk kedja efter Tiktok-klipp

Publicerad 2023-02-05

Uppmaningen om att slicka på maten fick tågsushi-kedjan Sushiro att stoppa det löpande bandet.

Nu får restaurangernas vd:s stöd av kända japaner efter ”sushiterrorn”.

– Jag är så tacksam att jag skulle kunna gråta, säger Sushiro-chefen Kohei Nii.

I Japan har uppmaningen om att slicka på sushin, sojaflaskor och annat blivit kallat för ”sushiterror”. Det började med en en ung japansk man spred ett klipp på Tiktok från ett besök på tågsushi-kedjan Sushiros restaurang i staden Gifu. Maten levereras på ett löpande band som passerar restaurangens bord.

I klippet slickar han på en sojaflaska och sprider med fingret sin saliv över två sushibitar som åker förbi på det löpande bandet, rapporterar The Guardian.

Tilltaget har visats över 40 miljoner gånger. Det har lett att Sushiros moderbolags aktie dykt med 5 procent i värde i veckan. Och det har fått andra att ta efter griserierna.

En ungdom som slickar en skål vid en sushirestaurang. Han har sedan bett om ursäkt till ägaren.

Stödet till Sushiro

Sushiro har tillfälligt stängt av de populära löpande banden för att inte kunder ska avskräckas att äta i deras restauranger. Andra åtgärder är plexiglasskivor mellan maten och gästerna, enligt Japan Times.

Företaget skriver i ett uttalande att de gör ”allt som står i deras makt” och ber om förståelse. Sushiro uppger också att de i framtiden hoppas kunna slå igång det löpande bandet igen.

Efter den tuffa tiden för Sushiro har kända japaner gett dem sitt stöd i sociala medier. På Twitter har stödkampanjen ”#räddaSushiro” dragits igång.

”Jag har alltid velat gå till Sushiro men inte lyckats för att det har varit så mycket folk. Men den här situationen är fullkomligt fruktansvärd för dem så nu ska jag definitivt gå dit” twittrade sångerskan Yuya Tegoshi, enligt Japan Times.

Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln