Misstänkta mördarnas försvar: Tog strypgrepp först

Publicerad 2023-03-17

De två unga kvinnorna som misstänks ha strypt Tove och bränt hennes kropp.

Men båda nekar till mordanklagelserna. Den 20-åriga kvinnans advokat säger att Tove angrep henne först.

– Efter att målsägande först tagit strypgrepp tog hon ett kortvarigt grepp om hennes hals, säger hon till Aftonbladet.

21-åriga Tove försvann i Vetlanda den 16 oktober. I dag väcks åtal mot de två unga kvinnorna som suttit häktade i fallet.

Både 18-åringen och 20-åringen åtalas för mord och brott mot griftefriden. Enligt åtalet har de gemensamt och i samförstånd tagit Toves liv genom att strypa henne.

20-åringen har suttit på Tove och tagit strypgrepp på henne samtidigt som 18-åringen har hållit fast hennes armar, enligt stämningsansökan som åklagare Adam Rullman lämnat in till Eksjö tingsrätt.

De två kvinnorna medger att de har flyttat på Toves döda kropp. De nekar dock till mordanklagelserna. Den 18-åriga kvinnan befann sig inte i samma rum som Tove och sin 20-åriga väninna.

– Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen, till TT.

Tove hittades död i ett skogsområde den 2 november.

Bråkade innan hennes död

Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, säger att hon och Tove varit i bråk med varandra innan Toves död och att en misshandelssituation uppstått.

– Efter att målsägande tagit ett strypgrepp om hennes hals har hon svarat med att tagit ett kortvarigt strypgrepp om målsägandes hals, Clea Sangborn till Aftonbladet.

Enligt Sangborn bör hon inte dömas för mord, då hon aldrig hade för avsikt att ta Toves liv.

– Dels då greppet i sig inte kan orsaka dödsfallet och att hon saknat uppsåt att döda målsägande. Det är den juridiska beskrivning av min klients inställning.

Advokat Clea Sangborn.

”Mår väldigt dåligt”

Hon säger att de senaste månaderna har varit svåra för hennes klient.

– Hon är ung, helt ostraffad och har aldrig förekommit i några kriminella sammanhang. Hon mår väldigt dåligt över det här, säger hon.

Åklagaren har inte lyckats hitta något tydligt motiv till mordet, men beskriver relationen mellan 20-åringen och Tove som konfliktfylld.

– Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senior åklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

Clea Sangborn vill inte utveckla relationen i nuläget, men säger att hon kommer att göra det under rättegången.