Israel har tagit kontroll över Gazas gräns

Uppmaningen till Gazabor: Fly till Egypten

Publicerad 2023-10-10

Israel har återtagit kontrollen över gränsområdet mot Gaza, enligt militären.

1 500 stridande från Hamas har dödats i landet.

Samtidigt fortsätter de omfattande flyganfallen mot Gaza.

Följ ämnen
Israel

Den våldsamma upptrappningen mellan Hamas och Israel går in på sin fjärde dag.

Under måndagen pågick intensiva strider mellan israelisk militär och stridande från terrorgruppen i sex städer i södra Israel.

Nu meddelar militären att man har återtagit kontrollen över gränsområdet och att man håller på att laga de hål som gjorts i stängslet. Nu lägger man ut minor i området, enligt Reuters.

Enligt Daniel Hagari, talesperson för militären, har inga Hamasmän tagit sig in det senaste dygnet.

Samtidigt varnar man för att Hamasmän fortfarande kan befinna sig i gränstrakterna.

– Vi är upptagna med att rensa området. Vi uppskattar att det finns enskilda terrorister som gömmer sig i omgivningarna. Tiotusentals stridande arbetar med uppdraget, säger en talesperson för militären, enligt en lokal radiokanal.

Enligt tidigare uppskattningar hade mellan 800 och 1000 beväpnade Hamasmän tagit sig in över gränsen. Nu säger militären att betydligt fler, 1 500, har dödats inne i landet.

Ett skadat barn förs bort av Hamapolis på Gazaremsan.

Samtidigt fortsätter Israel med intensiva flyganfall mot Gaza. Under natten har över 200 mål träffats, enligt militären. Bland dem en moské som uppges ha använts som ammunitionslager. Även höghus och ett sjukhus har träffats.

Mahmoud Shalabi, chef för en hjälporganisation i Gaza, beskriver sjukhuset som ett ”slakthus”, rapporterar BBC.

Enligt Gazas hälsomyndighet har ambulanser utsatts för attacker.

Enligt FN har 187 000 Gazabor flytt sina hem sedan i lördags. En majoritet av dem har tagit sig FN-skolor i området för att söka skydd från bombningar.

Nu uppmanar den israeliska militären civila att lämna Gaza och ta sig till Egypten. Enligt Gazas gränsmyndighet kommer Rafah-övergången till Egypten att vara öppen under tisdagen för att se till att cirka 2000 människor ska kunna ta sig ut från Gaza.

Israel har infört en total blockad mot Gaza och strypt införsel av mat, bensin och ström till området.

När konflikten går in på sin fjärde dag har de civila dödstalen på bägge sidor fortsatt att stiga. 900 israeler och 687 palestinier, totalt över 1 500 människor, har dött hittills.