Världsnaturfonden: ”Årtionden av arbete upp i rök”

Av: Matilda Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Törstande koalor och brännskadade kängurur.

Miljarder däggdjur, fåglar och reptiler har drabbats i Australiens skogsbränder – som får långtgående konsekvenser för landets ekosystem.

– Årtionden av naturvårdsarbete har gått upp i rök, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

Katastroftillstånd råder ännu i delar av Australien till följd av de svåra skogsbränderna. Till helgen väntas det bli ännu varmare – och elden befaras bli än mer intensiv.

Sedan brandsäsongen startade i september har en yta motsvarande Österrikes brunnit upp. På delar av den ytan lever arter som är unika för Australien och som nu hotas av utrotning.

– Många pungdjur, fåglar och reptiler lever bara inom otroligt små områden, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Av de många pungdjur som lever i Australien är 80 procent unika för landet. De finns ingen annanstans än här. Rovpungmusen Kangaroo Island dungmurt är en av de arter som riskerar utplånas när deras naturliga habitat på Kangaroo Island brunnit upp.

– Där fanns bara 300 kvar innan bränderna, och nu har det brunnit just där dom finns, säger Tom Arnbom.

1 av 2 | Foto: Natural resources Kangaroo Island
Rovpungmusen Kangaroo Island dunnart är unika för Kangaroo Island. Det fanns bara 300 exemplar i det vilda innan bränderna bröt ut.

”Årtionden av naturvårdsarbete upp i rök”

Kangaroo Island, som ligger utanför Adelaide i delstaten South Australia, har ett rikt och unikt djurliv och beskrivs ofta som Australiens Galapagos. Naturvårdare har länge kämpat med att bevara områdets ursprungliga ekosystem. Nu har runt en tredjedel av ön eldhärjats.

– Årtionden av naturvårdsarbete har helt enkelt gått upp i rök, säger Tom Arnbom.

Det är inte bara rovpungmusen som är unik för ön. Här lever många andra vilda arter som inte finns någon annanstans på jorden.

– Jag är rädd att en del fåglar, Sotkakaduan till exempel, kan ha gått illa åt.

Hur mycket elden kommer att skada ekosystemet går inte att se förrän den har brunnit ut om några månader. För de djur som överlevt uppstår dessutom nya problem när lågorna slocknat.

– Även om de klarar sig undan branden så finns det ingenting att äta efteråt. Det finns inte heller någonstans att gömma sig och då finns det rovdjur som kan ta dem, säger Arnbom.

”Över en miljard djur har dött”

Hur många djur som fått sätta livet till i lågorna går inte heller att veta säkert förrän bränderna slocknat. Men att det handlar om enorma mängder är självklart redan nu.

– Man räknar med att över en miljard individer har dött, fåglar reptiler och däggdjur, säger Arnbom.

Av alla dessa drabbade djur är det främst ett som fått fronta krissituationen. Koalor som flyr lågorna, räddas av brandmän och får sina brännskador omplåstrade har nog undgått få som följt rapporteringen från Australien.

– De är ju stora däggdjur som syns mycket. Dessutom är de kända symboler för Australien och koalan var inspirationen till teddybjörnen.

Uppmanas ta hand om vilda djur

De Instagram-vänliga koalorna har fått många att skänka en slant.

Flera stora artister och skådespelare har skickat stora summor till landet, som behöver ekonomisk hjälp både för att släcka bränderna men framförallt för att bygga upp bostäder och natur igen. Planen är att träd och vegetation ska återplanteras så att djuren får sina hem tillbaka.

Tills dess har allmänheten uppmuntrats att bistå med mat och husrum.

– Man har frångått principen att man inte ska mata och ta hand om vilda djur och sagt att gör det, kör nu. Jag tycker att man ska hjälpa till, säger Tom Arnbom.

 

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: