Ulf, 62, fick inte ha hawaiiskjorta på jobbet – sa upp sig

Publicerad 2023-05-05

Ulf Byström, 62, fick inte ha sina privata färgglada kläder som vaktmästare på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Då fick han nog och lämnade in sin avskedsansökan.

– De har behandlat mig väldigt illa, men jag har bara skitit i det, säger han.

Rosa kläder, hawaiiskjortor och tröjor med färgglada tryck, gärna med Powerpuffpinglorna på. Det är i de kläderna Ulf Byström trivs bäst.

Ulf, 62, fick inte ha hawaiiskjorta på jobbet – sa upp sig

Men när han gick från att vara slöjdlärare till vaktmästare för åtta månader sedan passade inte längre kläderna yrkesrollen.

Som vaktmästare inom Göteborgs stad ska man ha svarta arbetskläder – en policy inom kommunen som infördes förra året.

– Det är så förbålt tråkiga kläder och skolan undrade vad de skulle göra för att få mig att ta på mig arbetskläderna. Men jag har bara skrattat åt det. I stället för att sura har jag hoppsastegat fram på skolgården, säger Ulf Byström, som först intervjuades av SVT.

Varnades

Trots att han kallades till samtal vägrade han att byta till arbetskläderna och fick då en varning om disciplinåtföljd.

Ulf, 62, gillar att ha ”girlpowerkläder” på jobbet.

– Jag vet fortfarande inte vad det betyder men jag har hellre ett sommarlov än att bråka med dem, säger han.

När han arbetade på skolan som slöjdlärare var de färglada kläderna till hans fördel. Han menar att det gav honom bättre kontakt med eleverna.

– Det är min stil, girlpowerkäder. I träslöjden står killarna oftast längst fram när jag ska visa något. Men när jag tog fram tjejerna och började använda de här kläderna stärkte det tjejerna, säger Ulf Byström.

Ulf Byström känner att han hela tiden fått stöttning från alla på skolan, elever som lärare. Enligt honom är det kommunen som har en policy om arbetskläder som inte fyller någon funktion.

Kommunen: Viktigt symbolvärde

Policyn om arbetskläder för vaktmästare beslutade utbildningsförvaltningen om förra våren. Enligt dem kan arbetskläderna underlätta arbetet, skydda ens privata kläder och att vara ett sätt för folk att känna igen honom.

”Vi anser att det är ett viktigt symbolvärde för vaktmästare att ha arbetskläder till exempel för elever och personal på skolan, när det kommer leveranser, hantverkare och andra besökare”, skriver Jonas Lundmark, områdesservicechef på utbildningsförvaltningen i ett mejl till Aftonbladet.

Ulf Byström tycker det är ett korkat beslut.

– Jag kan vara lojal mot arbetsgivaren, men inte mot dumhet. Hade det varit inom vården eller liknande är det något annat. Men här tycker jag att man ska få välja. Jag har fortfarande brickan på där det står vaktmästare.

Namninsamling på skolan

På fredagen ordnade elever en manifestation vid Hvitfeldtska gymnasiet för att visa sitt stöd för Ulf Byström. Flera elever och lärare klädde sig i hawaiiskjortor och man startade en namninsamling som redan vid lunch hade 300 underskrifter, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi har fått väldigt positiv respons från lärare och elever i alla årskurser och alla program. Glada människor med eller utan skjortor vill skriva under vår insamling. Det är en generell uppslutning bakom Ulf, denna fantastiska vaktmästare, säger eleven Matilda Simán till GP.

Man hoppas och vill att områdesservicechefen Lundmark ska ändra sig i sitt beslut.

Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Tillbaka som slöjdlärare

Nu har Ulf Byström en månad kvar på jobbet innan han går på sommarlov. Då ska han snickra på en teaterlada utanför Göteborg. Sen i september fyller han 63 år och går officiellt i pension. Men han kommer fortsätta göra det som han trivs med allra bäst med.

– Två dagar i veckan kommer jag jobba som slöjdlärare, på en ny skola och grilpowerkläderna kommer vara på.

Följ ämnen i artikeln