Tintin, 8, hittades död i badkar – nu åtalas pappan för mord

Publicerad 2023-04-05

Åttaåriga Tintin hittades död i ett badkar hemma hos sin pappa i början av januari.

Nu åtalas pappan, en 46-åring, för att ha strypt sin son till döds.

Enligt åklagaren har mordet varit planerat.

Följ ämnen
Mord

Den 8 januari år larmades polis till en adress i Luleå. Där hittade de åttaåringen död i ett badkar i sin pappas lägenhet.

I lägenheten hittades också pojkens pappa med livshotande skador. Han greps, misstänkt för att ha tagit livet av sin egen son.

– Dels är det de skador som pojken haft och det sätt som han dött på, av strypande, kvävande våld. Pojken och pappan är också de enda som finns där när polisen kommer, säger Lindha Strömberg, vice chefsåklagare.

Gärningen har föregåtts av noggrann planering och inneburit ett svårt lidande för åttaåringen, enligt åtalet.

Sålde bil och överförde pengar

Flera detaljer i utredningen tyder på att 46-åringen planerat dådet, enligt åklagaren. Kort före dådet gav han sin dator till sin mamma och sålde sin bil. Under hösten överförde han en stor summa pengar till utlandet.

– Det styrks också av ett utdrag i en anteckningsbok där han skrivit ”att döda för att rädda”, säger Lindha Strömberg.

Tintins föräldrar hade legat i en vårdnadstvist i flera år, vilket enligt åklagaren är en del av motivet.

– Vi har inte ett 100-procentigt motiv, men det är klart att den pågående vårdnadstvisten har haft en inverkan på hans beslut, säger Strömberg.

Kort före åttaåringens död hade hans pappa tilldelats umgänge med sin son – några timmar varje vecka.

När pojken inte återlämnades i tid slog hans mamma larm till polisen – som hittade honom död.

 Tintin älskade sushi och var alltid glad, säger hans mamma som godkänt att Aftonbladet publicerar bild på Tintin.

Flera orosanmälningar mot pappan

Den mordmisstänkta pappan nekar till brott men har inte velat uttala sig mer om vad som hände i hans lägenhet den 8 januari.

Aftonbladet har varit i kontakt med 46-åringens advokat. Han säger att man inte har något att säga i nuläget, men att man kommer att uttala sig i början av nästa vecka.

Pappan har sedan gripandet vårdats inom rättspsykiatrin. En paragraf 7-utredning, en så kallad liten sinnesundersökning, visar att han kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tiden för det misstänkta mordet och undersökningen.

Veckorna före åttaåringens död var han sjukskriven på grund av sömnproblem. Själv anser han sig dock inte ha psykiska problem.

Tintins död har väckt starka reaktioner. Det har riktats hård kritik mot att pappan tillåtits umgänge med sonen – trots flera varningssignaler.

Pappan har orosanmälts vid flera tillfällen, bland annat av åttaåringens skola. Han ska själv ska ha uttryckt oro inför besöken med sin pappa.

På söndagen samlades hundratals människor för en ljusmanifestation Luleå. Fackeltåg gick från socialförvaltningen till Luleå tingsrätt. Även i andra kommuner, exempelvis Linköping och Kalix, ordnades fackeltåg till Tintins minne och för barnens rätt.

Hård kritik – kräver lex Tintin

Tintins mamma har berättat för myndigheter att hon misstänkte att pappan planerade att ta med sig sonen utomlands och vädjade om att han inte skulle tillåtas oövervakat umgänge.

Både organisationer och Tintins familj har krävt lagförändringar, en lex Tintin, för att inte fler barn ska dö som åttaåringen.

”Vi måste få till lagändringar där barnens rättigheter alltid kommer först, framför förövarens (förälderns) rätt till umgänge. Inga fler barn ska behöva dö trots årtal av orosanmälningar från socialtjänsten, skolan, släktingar och grannar” har familjen skrivit i ett inlägg i sociala medier.

Tintin hittades död den 8 januari.

Följ ämnen i artikeln