Attacken på Malmö latin: "Ingen får älska mig"

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-07-26

18-åringen som är åtalad för morden på Malmö latinskola förhördes under tisdagen. Teckning från rättegångens första dag.

Rättegången om morden på Malmö latinskola fortsatte på tisdagen med förhör av den åtalade 18-åringen.

Han spelade in flera avskedsfilmer kvällen innan skolattacken.

– Jag ville signalera att ingen får älska mig, sade den åtalade i rätten.

18-åringen gav ett mer samlat intryck under tisdagens förhör än han gjorde under första rättegångsdagen i förra veckan, då han var uppenbart nervös och stundtals skakad. Han svarade mycket utförligt på alla frågor och försökte med olika handrörelser understryka och förtydliga detaljer i sina svar, även om han sade sig ha några mindre minnesluckor kring vissa detaljer.

Övningskörning utlöste

Tankarna på att utföra ett dåd väcktes i samband en övningskörning söndagen 20 mars, dagen innan attacken. Då fick 18-åringen besked om ändringar i hans plan för den fortsatta övningskörningen och uppkörningen, besked som gjorde honom mycket upprörd.

– Det kom så plötsligt, det blev väldigt mycket stress för mitt huvud, stress som jag hade svårt att hantera. Jag ville inte ta tag i mina problem eller hur jag mår och jag får bilden att jag kan inte fortsätta att leva på det här sättet. Jag hade velat ta livet av mig under en lång period men jag är alldeles för rädd för att göra det på egen hand med de tillvägagångssätt jag haft i huvudet. Jag får bilden att jag ska försätta mig i en situation där det inte finns någon återvändo, berättar 18-åringen.

På söndagskvällen hade han bestämt sig för att utföra något på skolan dagen efter. Han spelade in tre avskedsfilmer som han senare raderade.

– Jag ville lägga ut dem så att så många som möjligt skulle hata mig. Ville signalera att ingen får älska mig.

Planer ändrades

Den ursprungliga planen vara att göra en attack under dagens sista lektion under skoldagen måndagen 21 mars, men planerna ändrades flera gånger.

– Jag ville inte välja ut någon. Om det blev dödliga skador på en person skulle det verkligen inte finnas någon återvändo. Men det räckte med att skada någon, berättade 18-åringen.

Han talade ofta om en inre ”negativ energi” och att han under söndagskvällen tittat på flera filmer om en massmördare.

– Jag grottade ned mig för att göra mig förvirrad.

”Ingen återvändo”

18-åringen berättar sedan utförligt om själva attacken som skedde efter skoldagens slut vid 17-tiden på måndagen.

Han hade låst in sig på en toalett på tredje våningen på skolan och maskerat sig med halsduk, mask och hörselkåpor för att slippa se och höra sina offer så tydligt.

– Det var en väldig konflikt inom mig. Men när jag hör någon gå in på toaletten intill går jag ut och ställer mig utanför den andra toalettens dörr och väntar. Jag är fullt medveten om att jag kan gå tillbaka in till min toalett, men samtidigt har ju övervakningskamerorna fångat mig och då finns det ingen återvändo.

När han ska berätta om den första attacken börjar 18-åringen staka sig. Hans advokat Anders Elison vänder bort mikrofonen framför honom och övertalar 18-åringen, som vill bryta, att återuppta sin berättelse.

– Jag hoppas att det inte ska vara någon jag känner, men jag tänker inte skilja på någon person. Jag ser ju att det är min före detta mattelärare, jag stannar till, får en kortslutning.

Läraren hinner säga ”vad du skräms” innan hon blir attackerad och får så svåra skador att hon avlider. En annan lärare som bevittnat attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras av 18-åringen och avlider.

Larmar själv

Efter dådet går han till trapphuset.

– Det är en massa buller i öronen, jag känner mig väldigt svag. Jag tänker att om det kommer någon ska jag inte attackera den. Jag har svårt att förstå vilken situation jag försatt mig i, men jag vill inte fortsätta.

Han låser in sig på toaletten och ringer 112.

– När jag hör polisen utanför går jag ut och överlämnar mig.

Åklagaren frågar varför han var tvungen att döda två personer och istället inte sökte hjälp hos till exempel en psykolog.

– Det skulle inte finnas någon återvändo för mig efter det jag gjort. Jag känner inte att jag skulle vara hjälpt eller förtjänt av att prata med någon, att söka hjälp fanns inte på kartan. Jag ville fullfölja bilden av att jag är ett monster, svarade 18-åringen.

Han får flera gånger frågan varför han utförde attacken och svaret är hela tiden detsamma: ”jag ville inte att det skulle finnas återvändo för mig, jag ville komma bort från samhället”.

Rättegången fortsätter under onsdagen med vittnesförhör och avslutas på torsdag med slutpläderingar.

Eftersom den mindre sinnesundersökning som redan gjorts på 18-åringen kom fram till att han kan misstänkas ha en allvarlig psykisk störning räknar hans advokat Anders Elison med att hans klient kommer att få genomgå ett större rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden bestäms.