Tvingades bada isvak – psykiatrin anmäls

Publicerad 2022-02-11

Patienterna tvingades till behandling – i en isvak.

Nu får psykiatrimottagningen i Sundsvall kraftig kritik.

– Vi stoppade behandlingen omedelbart när vi fick höra det här, säger Christina Mårtensson på Region Västernorrland till Sundsvalls Tidning.

"Man var tvungen att åka dit fast man inte ville", hävdar en patient som anmält händelsen.

Två vårdanställda på Region Västernorrland ska ligga bakom den okonventionella terapimetoden, som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienterna fick lära sig att hjärnan fungerar bättre om de doppade ansiktet i en skål med kallt vatten – och ska därefter även ha åkt till en sjö för att bada i en isvak, rapporterar Sundsvalls Tidning. De som vägrade ska i stället ha fått doppa en hand.

Fick klä av sig naken

"Man var tvungen att åka dit fast man inte ville", hävdar en patient som anmält händelsen.

Patienten kritiserar också bristen på sekretess då man badat i ett område där förbipasserande kunnat stanna till för att titta. De ska även behövt klä av sig nakna och byta om till badkläder bakom handdukar som de andra deltagarna höll upp.

Patienten menar att behandlingen bara förvärrat de psykiska problemen.

 Region Västernorrland har nu stoppat behandlingsmetoden och tillsatt en utredning.

”Tappat tilliten till psykiatrin”

"Jag har fått sämre självkänsla och självförtroende. Jag har även tappat tilliten till psykiatrin" skriver personen i sin anmälan.

Region Västernorrland har nu stoppat behandlingsmetoden och tillsatt en utredning.

– Isbad förekommer inte i någon annan behandling inom psykiatrin, inte i någon evidensbaserad metod. Jag känner i alla fall inte till någonting sådant, säger Christina Mårtensson, områdesdirektör för psykiatri på Region Västernorrland, och fortsätter:

– Det här handlar om två erfarna och väldigt kompetenta anställda. Men uppenbarligen har den här patienten upplevt det så här och vi måste utreda vad som skett för att säkerställa att patienterna inte har farit illa.