Öppet brev: ”Får 15 års fängelse om vi skriver om kriget”

Uppdaterad 2022-03-06 | Publicerad 2022-03-05

I praktiken råder nu krigscensur i Ryssland. Hotet mot oberoende ryska medier är högst verkligt, flera tidningar och tv-stationer har redan stängts ner.

Därför slutar Novaja Gazeta att nyhetsbevaka den ryska invasionen av Ukraina.

– Vi skäms över att ta detta steg, medan våra vänner, bekanta och släktingar genomlider helvetet i Ukraina, skriver redaktionschefen Nikita Kontratjev.

Novaja Gazeta är den mest välkända oberoende tidningen i Ryssland. Chefredaktören Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris förra året.

När det i går fredag blev olagligt att publicera så kallade ”fejknyheter om den ryska arméns agerande” – sådana nyheter kan nu ge 15 års fängelse – raderade Novaja Gazeta all nyhetsrapportering om kriget i Ukraina som producerats sedan den 24 februari.

Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov (höger) tilldelades Nobels fredspris 2021.

Läs hela det öppna brevet

I ett öppet brev till läsarna som publicerades under fredagen förklarar redaktionschefen tidningens beslut:

Hej allesammans, detta är Nikita Kondratjev, chef för Novajas redaktion.

I dag är vi en av få redaktioner som fortfarande producerar oberoende journalistik i Ryssland.

Novaja Gazetas förstasida den 4 mars. Rubriken ”Den militära specialoperationen” syftar på myndigheternas nerstängning av radiostationen Echo Moskvy.

”Echo Moskvy” är bortrensad ur den moderna historien. ”Meduza” fortsätter via sociala media, trots blockeringen av sajten. ”Mediazona” fortsätter arbeta som tidigare, men jag är övertygad om att de också är medvetna om alla risker.

I dag har det ryska parlamentet till slut infört krigscensur utan att proklamera sådan. För ”spridande av uppenbart lögnaktig information om den Ryska Federationens väpnade styrkor” kan vi nyhetsjournalister dömas till 15 års lägervistelse. ”Uppenbart lögnaktig information” är nyheter om tillfångatagna och dödade, och om beskjutning av civila i Ukraina. Vi förväntas erkänna att något sådant inte har inträffat.

Vi skulle kunna hävda att vägen till fri journalistisk går via baracker och taggtråd. Det låter mycket vackert, men det är galet skitsnack.

Sanningen är att förutom hos oss och ett par andra redaktioner i landet, så finns det inte längre någon som sysslar med nyhetsarbete.

Därför blir vi kvar till slutet. Vi försvinner inte till häkten och läger. Vi reser inte till Europa eller Georgien. Vi stannar i Ryssland, det är vårt land.

När lagarna om krigscensur träder i kraft (det enda som saknas är Vladimir Putins underskrift) måste vi tyvärr sluta publicera nyheter om händelserna vid fronterna. Vi kan inte längre på ett sanningsenligt sätt berätta om striderna i Ukraina, vi kan inte tillhandahålla båda sidors uppgifter.

Novaya Gazetas förstasida 2 mars. Rubriken ”Tigrarna rör sig mot Kiev” är en ordlek, som syftar både på nazisternas Tiger-stridsvagnar under andra världskriget och tigrarna som finns på Kievs zoo.

Vi måste tills vidare glömma striderna i vårt broderlands städer. Vi måste tills vidare glömma våra soldaters öden, våra kamrater som har hamnat i stridens hetta, ofta mot sin egen vilja.

Vad finns kvar att rapportera om? Vilka fakta ska vi kontrollera? Ska vi skriva om nerstängningen av börsen? Om att utländska företag försvinner ur vårt komfortabla liv? Nej, det vore skrattretande.

Vi fortsätter att samla information. Men när och på vilket sätt den kan publiceras, det vet vi inte.

Vi skäms över att ta detta steg, medan våra vänner, bekanta och släktingar genomlider helvetet i Ukraina. På båda sidor.

Men det skulle vara ännu skamligare att helt och hållet sluta sprida information om vad som händer. Krigscensuren omfattar inte det faktum att det pågår ett krig inuti oss. Hur påverkar det som händer ryssarnas och ukrainarnas psykiska mående? Hur ser framtiden ut för vår ekonomi och våra personliga tillgångar? Kommer Ryssland att protestera mot det som sker? Vad händer med tillgången till mediciner? Har tortyren i fängelsesystemet upphört?

Vi stannar kvar, för att sprida ljus över dessa teman. Novaja Gazetas journalister har arbetat oavbrutet och utan sömn de senaste dagarna, och vi fortsätter arbetet, men på ett nytt sätt – vi kommer noggrant och envetet publicera berättelser om hur det globala skred som inträffade klockan fem den 24 februari påverkar var och en av oss.

Novaja Gazetas förstasida 28 februari. Rubriken ”Metro 2022” om situationen i Kievs tunnelbana anspelar på författaren Dmitrij Gluchovskijs roman ”Metro 2033”, där överlevarna efter tredje världskriget tagit sin tillflykt till Moskvas tunnelbana.

Men tänker vi mata våra läsare med en verklighet som består av försvarsministeriets sammanfattningar och nyheter om det vanliga civila livet? Nej, det kommer aldrig att hända.

Phil Graham, chefredaktör på The Washington Post efter andra världskriget, sade att ”nyheter är ett första utkast till historien”.

Vi, den första krigsgenerationen i det putinska Ryssland (många av oss är inte ens 25 år), säger: vi kan inte överge den ryska verkligheten, vi måste åtminstone ge er konturer av historien. Annars skulle allt som hände i Ryssland på 2020-talet framstå som en fantasi i våra barns minnen, uttänkt av någon annan.

På grund av åtalshotet mot våra journalister slutar Novaya Gazeta från midnatt natten mellan den 4 och 5 mars att producera nyhetsjournalistik. Det gör vi eftersom krigscensuren med stor sannolikhet börjar gälla i gryningen.

Vi ska fundera ut hur vi ska överleva utan att skickas till lägren, och återkommer till er med något slags goda nyheter när vi har gjort det.