Löfven om EU:s migrationspolitik: ”I värsta fall får vi köra över de motsträviga”

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-28

BRYSSEL. Meningen var att EU på dagens toppmöte skulle enas om en gemensam migrationspolitik. Det kommer sannolikt inte att ske.

– Vi borde ha varit klara nu, säger statsminister Stefan Löfven. I värsta fall får vi köra över motsträviga stater med majoritetsbeslut.

Han har iförd mörkgrå kostym stannat till hos gruppen av svenska journalister för att svara på frågor om toppmötet.Löfvens förhoppning är att det nya förslaget om asylcentra i Nordafrika ska kunna föra frågan framåt.

Tanken är att många av migranterna som i dag gör den farliga resan över Medelhavet inte ska ge sig ut i båtar överhuvudtaget. Istället ska de komma till asylcentra i Niger, Algeriet, Marocko, Tunisien och andra länder i Nordafrika.

Där ska de få sin sak prövad. De som får asyl ska sedan få resa på ett reguljärt sätt till Europa. Utan att tvingas riskera sina liv.

– Vi har bara haft förslaget i en vecka. Vi har långt kvar till detaljerade svar på alla frågor. Men det måste bygga på ett värdigt mottagande och ett solidariskt ansvarstagande där Europas länder tar emot de som får asyl.

Där riskerar frågan att stupa än en gång. För även om de länder i Östeuropa som inte vill ta emot flyktingar tycker att asylcentra i Nordafrika är en bra idé så är knäckfrågan vem som ska ta emot dem.

Nytt momentum

– Det gäller att få ner antalet migranter som inte har några flyktingskäl, menar statsministern. Då kanske det blir lättare att enas. Det nya förslaget har gett EU ett nytt momentum.

Löfven avvisar tanken på att det är dags att ge upp försöken att få till ett mottagande som bygger på att alla länder tar emot flyktingar.

– Även de nya förslagen bygger på att EU:s medlemsstater tar ett solidariskt ansvar.

Eftersom EU redan missat ett antal deadlines för att lösa migrationsfrågan vill Stefan Löfven inte sätta upp någon ny. Men han menar att det är bråttom.

– Det kan inte handla om ett halvår. Det måste gå fortare än så.

Om inget annat hjälper är han villig att ta till storsläggan, även om det inte kommer att ske på det här toppmötet.

– Jag håller fast vi att majoriteten i värsta fall måste köra över de motsträviga staterna.

Paradigmskifte

Han riktar också en varning till Österrike som tar över EU:s ordförandeskap den 1 juli. Ett land där högerpopulistiska FPÖ fått en nyckelroll i den konservative Sebastian Kurz nya regering. Budskapet från den är att detta toppmöte markerar ett paradigmskifte där EU framöver kommer att ta emot betydligt färre flyktingar och där det inte kan bli tal om något tvingande mottagande.

– Det håller jag inte med om, säger Löfven. Oavsett vilket land som är ordförande så måste de föra processen vidare. De kan inte sätta en helt egen dagordning.

Storbritanniens utträde ur EU är en annan fråga som tas upp på toppmötet. Förhandlingarna verkar gå väldigt trögt men Löfven har ännu inte gett upp.

– Jag är ännu hoppfull om att det kan bli ett brittiskt avtal. Men det går alldeles för trögt. Britterna måste lämna ett besked om vilken relation de vill ha och frågan om Nordirland måste få en lösning.

Följ ämnen i artikeln