Daniel öppnade spelkonto på 18-årsdagen: ”Spelade bort allt”

Publicerad 2024-05-22

På 18-årsdagen kunde Daniel öppna spelkonto – och spelade genast bort flera tusenlappar online.

När Svenska Spel kontrollringde ljög han:

– Jag skickade in tre förfalskade lönespecar. Sen kunde jag fortsätta spela, säger han.

Redan som liten fångades Daniel, 24, av spelsuget:

– Första gången jag spelade på en spelmaskin var jag i sjuårsåldern. Jag fick några enkronor att lira för. Någonting satte igång i huvudet på mig, jag ville verkligen fortsätta, säger Daniel.

Som åttaåring spelade han poker för låtsaspengar via Facebook, och när han var 15 öppnade han ett konto i pappans namn och började spela poker för pengar.

På 18-årsdagen öppnade han genast ett eget spelkonto och började storspela:

– Jag fick pengar från mina föräldrar. Jag satte in och spelade bort allt på någon timme. Då fick jag panik och tog ett sms-lån på fem eller tio tusen. Jag satte in dem på Black Jack och dubblerade pengarna. Det var där fröet såddes – ”ja, jävlar, man kan ta lån och dubbla pengarna”.

Spelade bort reskassan

Sommaren 2018 åkte han med några kompisar till Kroatien. På ett kasino i Makarska spelade han bort hela reskassan:

– Jag brände alla pengar jag hade. Då lånade jag 5 000 på en lånesajt och hade skulden kvar när jag kom hem. Det var där det verkligen tog fart.

Daniel funderade på självmord. ”Jag kommer ihåg att jag satt i bilen och tänkte att ”fy fan va skönt att bara köra rakt in i en stolpe”. Fotografiet är en genrebild.

Daniel säger att han ”spelat på alla jävla sidor som finns”, bland annat på Svenska Spel:

– Svenska Spel ringde upp och tyckte att jag spelade mycket och impulsivt. Jag sa ”jag har pengar, det är lugnt, de här pengarna har jag råd att förlora”.

Ibland tog han spelpauser. Men när de gick ut kunde han spela utan gräns igen:

– Jag satte in allt från några hundralappar till 50 papp. Femtio tusen.

Kände skuld och skam

När Svenska Spel skärpte spelgränserna i januari 2022 tvingades Daniel redovisa sina tillgångar. Men det var lätt att lura företagets kontrollant, i september 2022:

– Jag skickade in tre förfalskade lönespecar och en skärmdump från mitt Avanza-konto. Det var förvisso 100 000 på kontot, men det var lånade pengar. Sen kunde jag fortsätta spela, min spelgräns höjdes till 20 000 kronor i månaden.

Sedan ett år tillbaka är han spelfri och mår bättre än någonsin, trots att han har spelskulder på 1,2 miljoner kronor. Han behöver inte längre känna skuld och skam, vilket han gjorde som spelmissbrukare:

– Varje dag gick jag runt och såg ner på mig själv. Jag hade total avsaknad av min personlighet, den tryckte jag iväg så långt som möjligt. Jag gick med ett skal runt mig, som om allt var bra.

Känner ett lugn

Det gick så långt att han funderade på självmord:

– Jag hade tankar på att ta mitt eget liv för att det var så jävla jobbigt att leva med alla skulder och alla lögner. Jag kommer ihåg att jag satt i bilen och tänkte att ”fy fan va skönt att bara köra rakt in i en stolpe”.

I dag är han helt lugn inombords:

– Jag har en fantastisk relation med min familj och mina vänner. Det lugn jag känner i dag har jag inte upplevt under hela mitt liv, säger Daniel.

Allan Erdman, kommunikationsansvarig på organisationen Spelfriheten som hjälper spelberoende, säger:

– Spelberoende har en klart större andel självmord än jämfört med normalpopulationen. Spelberoende är en skammens sjukdom och stigmat kring att vara spelberoende upplevs som stort att man ibland inte ser någon annan utväg. Att söka hjälp känns inte som ett alternativ. Men vi måste skapa bättre skyddsnät så att de som faktiskt söker hjälp får hjälp direkt när de behöver den.

”Viktigt att få hjälp direkt”

– Ofta söker man hjälp först då ångesten inför att fortsätta är större än motståndet att söka hjälp. Det sker vanligtvis när man mår väldigt dåligt, när man har kraschat helt eller när konsekvenserna har blivit så stora att de inte går att dölja för sin omgivning. Ofta är man då på en plats där det är viktigt att man kan få hjälp direkt. Risken finns att motivationen för att söka hjälp försvinner när ångesten minskar, säger Erdman och fortsätter:

– Staten måste se till att det finns ordentliga skyddsnät för de som råkat illa ut. En stor del av intäkterna kommer från personer som har ett problemspelande. Därför skulle det vara rimligt att öronmärka dessa pengar för att göra nytta. Annars blir det ett ganska cyniskt sätt att tjäna pengar till statskassan, säger Allan Erdman.

Fotnot: Daniel heter egentligen något annat.

”Jag brände alla pengar jag hade”, säger Daniel. Fotografiet är en genrebild.