Fredrik, 32, var spelmissbrukare: ”Som en ond spiral”

Uppdaterad 2024-05-22 | Publicerad 2024-05-21

Spelmissbruket drev Fredrik, 32, till kriminella handlingar och självmordsförsök.

Svenska Spels onlinepoker, betting och videoslots var det enda han levde för.

– Till slut blev spelet min enda vän, säger han.

Redan som 15-åring började han spela, på Svenska Spels Jack Vegas-maskiner.

– De stod på pizzerian där jag växte upp. Man behövde bara svara ja på frågan ”är du över 18?” och så kunde man spela, minns Fredrik.

I början gick han dit med kompisar efter skolan.

– Då var det bara roligt. Det var en massa ljud, det snurrade och plingade. Det var spännande på något vis, säger Fredrik.

”Spelandet tog mig till en plats där jag inte ville leva längre. Jag försökte ta livet av mig”, säger Fredrik. Fotografiet är en genrebild.

Men när kompisarna gick hem från pizzerian stannade Fredrik allt oftare kvar. Ibland i fyra, fem timmar.

– Jag fick en kick av att spela. Allting var bra, det var bara glädjetankar. Som ett rus nästan. Jag kunde gå in i den där bubblan och bara vara ensam i spelet, minns han.

Vann 70 000 kronor

När Fredrik fyllde 18 år förändrades allt. Fram tills dess hade han bara spelat bort studiebidraget, omkring tusen kronor i månaden. Nu blev det högre insatser.

– Det var inte roligt längre. Jag började jaga mina förluster och kunde inte sova på nätterna för jag hade så mycket ångest, säger Fredrik.

När han var 21 år vann Fredrik 70 000 kronor som han spenderade på en resa med sin dåvarande flickvän. Varken hon eller någon annan kände till hans spelande:

– Jag sa att det var sparade pengar och att jag ville bjuda henne på en resa, berättar Fredrik.

”Det var som en ond spiral. Spelandet skapade min ångest, men var också det enda som dämpade min ångest,” säger Fredrik. Fotografiet är en genrebild.

Lögnerna blev en stor del av vardagen från det att han fyllde 18 år, eftersom han ständigt behövde mer pengar till spelandet. Han lånade av vänner och släktingar, men hittade alltid på andra utgifter än spelande.

– Jag skämdes för mycket för att säga att jag ville låna till onlinepoker.

Spelandet höll Fredrik i ett skruvstäd i 14 år:

– Det var ständigt närvarande. Antingen tanken på att jag skulle få komma hem från jobbet och spela, eller tankar om hur jag skulle få tag i pengar för att spela. Jag levde mitt liv med ganska högt stresspåslag. Jag tänkte att ”snart kommer alla på att jag har ljugit”.

”Kopplade bort allt annat”

Utåt sett gick det bra för Fredrik, med jobb som butikssäljare och egen lägenhet. Men Fredrik minns fortfarande den starka ångesten han hade som 22-åring.

– Jag isolerade mig, ville inte längre vara med mina vänner. Det enda jag gjorde var att spela och gå till jobbet, för att få in pengar till spelandet. Jag blev så illamående att jag behövde kräkas, jag tyckte så illa om mig själv, säger Fredrik och fortsätter:

– Det var som en ond spiral. Spelandet skapade min ångest, men var också det enda som dämpade min ångest. När jag spelade kunde jag koppla bort allt annat i mitt liv.

När han var 25 år kom första kraschen. Med skulder över öronen fick han inte längre några snabba krediter och sms-lån:

– Det fanns inga mer pengar att låna av någon. Till slut blev jag vräkt från min lägenhet, säger Fredrik.

För första gången berättade han om spelandet, för föräldrarna. De blev ledsna och besvikna, men Fredrik fick flytta hem till mamman, som betalade alla hans skulder.

Fick ingen varning

Några år senare inledde han ett förhållande med en tjej, flyttade hemifrån, tog kontrollen över sin egen ekonomi igen. Och började spela mer än någonsin.

Fredrik spelade på Unibets och PokerStars, men framför allt på Svenska Spel – videoslots, onlinepoker och sportsbetting.

– Jag har alltid varit aktiv på Svenska Spel, det är där jag har spelat mest.

Svenska Spel fick nyligen en varning av Spelinspektionen och ålades att betala 100 miljoner kronor i sanktionsavgift, eftersom det statliga bolaget låtit spelmissbrukare fortsätta spela.

Han säger att han aldrig fick någon varning från någon spelsajt om att han spelade för mycket, inte heller efter 2019 när spelbolagen fick omsorgsplikt om spelarna:

– Omsorg är inte ett ord som rimmar så bra med spelbolagen, säger han.

Till slut gick det så långt att Fredrik blev kriminell – han började med bedrägerier på Facebook.

– När jag spelat bort allt började jag lura människor på pengar. Jag sålde Pokémon-kort, som mest 10 000 kronor för ett kort. De satte över pengar till mig, men jag skickade aldrig några kort, berättar Fredrik.

Senare dömdes han till böter på 20 000 kronor för två fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri.

– Det var inte så att jag dolde mitt brott, jag sålde i mitt eget namn. Spelberoendet drev mig till att göra det, säger Fredrik.

Skulder på en miljon

Stressen blev så stor att han försökte ta sitt liv som 29-åring.

– Spelandet tog mig till en plats där jag inte ville leva längre. Jag försökte ta livet av mig, hamnade på sjukhus och låg på intensiven i tre dagar, säger Fredrik och tillägger:

– Jag kan bli väldigt ledsen när jag tänker på hur långt det gick. Och väldigt glad för mitt liv som jag har i dag.

Självmordsförsöket blev vändpunkten. Han började gå i terapi och på självhjälpsmöten:

– I dag har jag varit spelfri i två år, sex månader och 26 dagar. Jag kan leva ett ärligt liv där jag inte behöver dölja saker och ting. Jag har fått tillbaka relationer till vänner och familj som jag inte hade när jag spelade.

Han skyller inte sitt spelberoende på gamingbolagen, utan tar fullt ansvar:

– Det är inte spelbolagens fel, jag har en beroendepersonlighet och skulle kunna ha utvecklat ett beroende till vad som helst. Men att jag kunde spela som jag gjorde utan att någon sade stopp påskyndade processen.

Fredrik har i dag skulder på en miljon hos Kronofogden, lever på existensminimum men mår bättre än på många år.

– Jag behöver inte längre försöka hitta på några lögner eller lösningar. Så det är jättelugnt i mitt huvud jämfört med hur det var tidigare.

Fotnot: Fredrik heter egentligen något annat.

Martin Schori: Därför har vi annonser från bolag vi granskar.