”Svenska Spel måste ha bättre koll på spelmissbrukare”

Uppdaterad 2024-05-22 | Publicerad 2024-05-21

Hundratusentals svenskar är spelberoende.

Nu signalerar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) skärpta kraven på spelbolagen.

Svenska Spel och andra spelbolag måste hålla bättre koll på spelare som befinner sig i riskzonen, anser ministern.

26-åriga Ebba tog sitt liv på grund av spelmissbruk. Niklas Wykman kommenterar hennes öde:

– Först och främst måste man beklaga det mycket tragiska i vad som hänt med en ung människas liv. Allmänt så är ju spelberoende mycket riskfyllt och kan drabba hushåll väldigt hårt.

Wykman menar att regleringarna i dag inte är tillräckliga. Han vill stärka den så kallade omsorgsplikten, det vill säga att Svenska Spel och andra spelbolag ska hålla bättre koll och följa upp spelare som befinner sig i riskzonen.

Ministern: Tydlig signal

För en tid sedan gav Spelinspektionen Svenska Spel en varning och en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor efter en granskning av hur företaget hanterat de tio kunder som förlorat mest.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman är ansvarig för den svenska spelbolagsmarknaden.

Finansmarknadsministern anser att det ger en tydlig signal: omsorgsplikten ska efterlevas, också av övriga, licensierade spelbolag.

– Sedan har vi också förslaget om att Spelinspektionen ska få vassare verktyg för att se till att spelbolagen har handlingsplaner. Samtidigt som vi remitterat ett förslag om ett stärkt kreditförbud.

Wykman konstaterar att spelbolagen som inte är licensierade i Sverige i dag agerar helt oreglerat, men signalerar i nästa andetag att ändringar kan vara på gång:

– Där står man ju helt verktygslös när det kommer till att följa upp hur kunderna mår eftersom verksamheten helt enkelt är illegal.

Finansmarknadsministern konstaterar att Spelinspektionen skulle kunna agera ”dolt” för att bedriva tillsyn. Och strypa möjligheten för spelarna att föra över pengar till de bolagen.

”Förstör ett helt liv”

Många spelmissbrukare tar så kallade snabblån för att finansiera sitt missbruk. Därför har Wykman skickat ut ett förslag om att snabblåneföretagen ska ha banklicens:

– För att komma åt oseriös kreditgivning. Vi ser att många av dem som lånar på snabblåneföretagen hamnar på inkasso eller till och med hos Kronofogden.

Spelbolagens aggressiva marknadsföring tilltalar inte finansmarknadsministern:

– Jag tycker att det är särskilt allvarligt när det lockas med olika typer av krediter. Man lockar in utsatta människor, inte bara att förlora de pengar de redan har utan också sätta sig i skuld. På så sätt förstör man ett helt liv eller många människors liv.

Spelar du själv någon form av kasinospel?

– Nej. Inte sedan jag blev minister.