Reinfeldts knep: Att inte reta presidenten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-13

HAINAN. Fredrik Reinfeldt gjorde det han måste göra.

Han krävde att Hu Jia och ett dussin andra regimkritiker sätts på fri fot.

– Det är ett väldigt hjärtknipande fall.

Fredrik Reinfeldt har en för många politiker ovanlig sida. Han gillar resultat. Det försätter honom ofta i brydsamma situationer.

Onödigt kan tyckas. Men så tycks statsministern fungera.

Det senaste exemplet gäller situationen i Tibet och läget för Kinas många oliktänkande. Inför Kinaresan, som inleddes i dess allra sydligaste provins Hainan i går, sa Fredrik Reinfeldt (m) att han tänkte ta upp Tibet med de kinesiska ledarna. Men in i det längsta förfäktade han att han först på plats skulle bestämma om han också ska ta upp enskilda fall.

Viktigt med dialog

Under det nära timslånga mötet, betydligt längre än planerat, med Kinas president Hu Jintao överlämnades dock en lista på 13 personer som Sverige anser omedelbart ska sättas på fri fot. Bland dem fanns de fyra som Amnesty interntional särskilt bett Reinfeldt ta upp.

Nu säger statsministern att han hela tiden varit inställd på att lämna över listan. Men att han inte hade lust att berätta det i förväg.

Skälen för detta obekväma vägval var, enligt Fredrik Reinfeldt, två. Det är viktigt att Kina uppfattar att de är inbegripna i en dialog. Diktat lyssnar jättelandet i öster inte till, och kommer man med det åstadkommer man ingenting. Hur många listor över förföljda människor som än lämnas över.

Tradition

Det andra skälet var att Fredrik Reinfeldt, som även tog upp miljöfrågor med presidenten, inte ville att mötet skulle ställas in.

– Kina är en mycket betydelsefull nation. Det hade kunnat bli inställt i sista sekund.

Kort sagt, hade han i förväg retat upp den mäktige Hu Jintao, kunde han snuvats på hela konfekten. Hur kul är det att åka över halva jordklotet för att mötas av en stängd dörr? Inte särskilt.

Att Fredrik Reinfeldt lämnade över listor är inte särskilt förvånande. Det har blivit en tradition för svenska statsministrar i Kina. Det gjorde Ingvar Carlsson 1986 och Göran Persson tio år senare. Om Fredrik Reinfeldt skulle betett sig annorlunda hade varit mycket förvånande.

Dömdes förra veckan

Hu Jintao, 65 år och med yvigt korpsvart hår, är en respektingivande herre. Förutom president är han också generalsekreterare i kommunistpartiet och ÖB. Han tvingades inte bara ta emot en lista. Han fick också höra Fredrik Reinfeldt ta upp ett särskilt ömmande fall, människorättsaktivisten Hu Jias öde.

Hu Jia dömdes så sent som i förra veckan till 3,5 års fängelse för anstiftan till omstörtande verksamhet. Hu har bland annat kritiserat polisvåld vid uppstädningen av Peking inför OS. Hans hustru och hans sexmånaders baby sitter i husarrest.

– Det är ett väldigt hjärtknipande fall, han har ett nyfött barn som han skiljts ifrån. Dessutom är han miljöengagerad, säger Fredrik Reinfeldt.

Välklädd på mötet

Reinfeldt och presidenten talade också, som planerat, om situationen i Tibet. Reinfeldt framförde att våld ska undvikas och dialog inledas. Samt att kulturell, språklig och religiös särart bör respekteras.

Till de kulturella särarterna hör kanske att Fredrik Reinfeldt anlände till Kina, och väntande militära hedersbetygelser, i fritidskläder. Men han hade fått instruktioner om att ledig klädsel gick för sig vid landningen.

– Men nu är jag väl snyggt klädd, sa Reinfeldt i kostym och slips.

Precis som presidenten.

Följ ämnen i artikeln