Framtiden för public service avgörs i dag

Publicerad 2024-05-13

Public service består av tre olika företag, Sveriges Television, Sveriges Radio och Sveriges Utbildningsradio.

Regeringen har tillsatt en utredning av public servicebolagens uppdrag.

I dag presenteras resultatet.

I fjol tillsatte regeringen en kommitté för långsiktiga villkor för public service-bolagen SVT, SR och UR. Kommittén ska föreslå hur uppdraget ska regleras från och med 2026 till 2033.

Och i dag kommer de presentera vad de kommit fram till.

Kommittén leds av den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund och kommer lämnas över till kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Utredningen uppges innehålla förslag på; en samordning av SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion, minskad närvaro i sociala medier och en neddragning av det textbaserade utbudet på nätet, rapporterar TT.

Den före detta TV4-chefen Jan Scherman har tagit del av uppgifter från oppositionen som menar att det nya förslaget kommer innebära en ”slakt” av public service-bolagen, rapporterar Sveriges Radio.

Det tillbakavisar dock Liberalernas representant i utredningen, Lars Leijonborg.

– Det är verkligen ingen slakt, det är en god finansiering av public service som utredningen kommer föreslå, sägr han till kanalen.

Medieforskaren Ester Pollack säger till TT att hon känner en oro för utredningen.

– Det finns ju en massa risker med det, och det är ju att public service blir ett stympat företag med ett stympat uppdrag, säger hon.

Hon fortsätter:

– I de länder där det finns ett starkt public service finns också starka kommersiella medier. Det har inte alls den där effekten som man målar upp någon sorts skräckbild av. Ett fritt, oberoende, starkt public service skapar betydligt kunnigare medborgare.

Utredningen leds av den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund.