JB ansöker om konkurs

Publicerad 2013-06-11

Ett 30-tal skolor har redan sålts eller lagts ner.

I dag kom den slutgiltiga dödsstöten för skolkoncernen JB Education som nu ansöker om konkurs.

– Det är den sista formella knorren på avvecklingsprocessen, säger vd Anders Hultin.

För två veckor sedan kom beskedet att friskolekoncernen JB, tidigare John Bauer, lägger ner all sin verksamhet inom grund- och gymnasieskolan. Nu meddelar JB att man även säljer vuxenutbildningen och lämnar in ansökan om konkurs till tingsrätten i morgon.

– I och med avyttringen av vuxenutbildningen så återstår egentligen bara ett antal tomma bolagsskal så vi har satt punkt för det här genom att formellt ansöka om konkurs. Nu får nya huvudmän ta vid och visa vad de går för, säger Anders Hultin som själv tog över som vd för bara nio månader sedan.

Miljonförluster

Under eftermiddagen blev det klart att AcadeMedia tar över vuxenutbildningen och enligt Hultin kommer varken elever eller anställda att beröras av ägarbytet.

JB Education har under en tid kämpat mot ett vikande elevunderlag och gjorde under förra året en förlust på 82 miljoner kronor, en siffra som såg ut att fördubblas i år.

Men att elevkullarna i gymnasieåldern är mindre nu under några år framöver är välkänt och något som skolföretagen måste vara beredda på, anser facket som riktar skarp kritik mot JB:s ledning.

– Så fort det brinner lite grann så drar de. Det är inte det ett långsiktigt ägande går ut på. Bolagen måste ha buffertar som hanterar konjunktursvängningar i elevunderlaget, säger Mathias Åström på Lärarförbundet.

Bara två godkända

Flera förlusttyngda JB-skolor har inte gått att sälja och kommer att läggas ner. Även på skolor där det finns intresserade köpare är framtiden osäker. Skolinspektionen har en handläggningstid på upp till ett halvår och har hittills bara hunnit godkänna två nya huvudmän.

– Vi behöver göra kontroller så att eleverna inte återigen riskerar att ställas utan skola. Det tar minst en månad och vi kan inte garantera att det är klart tills höstterminen startar, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen.

Det blir alltså en sommar av osäker väntan för många elever och lärare runt om i Sverige.

– Det är kort om tid men ändå så pass att jag bedömer att övergångarna ska kunna genomföras under ordnade former, säger Anders Hultin som själv har ansökt om att få ta över fyra av skolorna i det nystartade företaget Fria Läroverken AB.

Sista dagen

Carina Carlsson, lärare på JB-gymnasiet i Borås, fick besked redan i februari om att skolan ska läggas ner och samtliga lärare sägas upp. I dag kom ytterligare ett tungt besked när det blev klart att skolkoncernen ansöker om konkurs.

– Den där jätteklumpen som man har burit på byttes till ren ilska. Varför har de inte sagt något till oss? Jag har sparad semester och 70 timmar övertid som jag inte kommer att få ut nu, säger Carina.

Under dagen har hon lämnat in sin dator, telefon och alla nycklar till skolan.

– Det var väldigt konstig stämning i dag. Nu blir man av med precis allt, alla elever och kollegor. I dag har de flesta varit på jobbet för sista gången. Det är väldigt ledsamt, säger Carina.